Stjärnsund, det vita bruket

Annons:

Vid sjön Gryckens strand utanför Hedemora kommun ligger ”det vita bruket” Stjärnsund, ett av Dalarnas bäst bevarade 1700-talsbruk. Här härskar ett inbjudande lugn i en vacker historisk miljö som lockar till besök.

– Jag Stierncrona med capital och jag Polhammar med wett och förstånd hafwa beslutat anläggia manufacturwärk.

Så  börjar enligt traditionen den överenskommelse som lade grunden till Stjärnsunds bruk. Än idag är det vackra bruket Stjärnsund som grundades av ”den svenske mekanikens fader” Christopher Polhem och hans kompanjon Gabriel Stierncrona en aktiv plats.

Den lilla orten Sund, som bara bestod av en enda gård, döptes om till Stjärnsund och Polhem blev mycket känd i både Sverige och andra länder för sina mekaniska uppfinningar.

Det som de började tillverka här har blivit legendariska och revolutionerande produkter, som polhemsknuten och polhemslåset. Låset blev en föregångare till våra dagars patentlås och de berömda Stiernsundsuren tillverkas fortfarande i Stjärnsund. Bruket blev en av Sveriges första fabriker för ”allmännyttiga ting” men blev även en viktig plats för konstruktionen av automatiska maskiner till arbetarnas hjälp.

Polhem engagerade sig i verksamheter över hela landet, slussar vid Trollhättan, torrdocka, kanaler, dammar, gruvspel och stånggångar av olika slag.

Bildcred: Wikipedia

Det kunde dock ha blivit annorlunda, stora delar av bruket ödelades av en brand år 1737 då där 200 arbetare sysselsattes men bruket återuppbyggdes utmed en nordsydlig axel efter franska ideal. I samband med det lämnade Polhem Stjärnsund som då omvandlades till ett vanligt stångjärnsbruk. Bruksdriften fortsatte till 1940-talet men det dröjde till 1950- och 1960-talen innan den omfattande utflyttningen skedde. Trenden vände i början på 1980-talet när ett antal unga familjer flyttade in i Stjärnsund i samband med skapandet av Stiftelsen Stjärnsund.

Bildcred: Stjärnsund FB

Ursprunget är förvisso intressant men besökarna idag lockas nog mer av det lugn och harmoni som bruksmiljöer förknippas med. Den Engelska Parken skapar en härlig oas som präglas av den pittoreska landsbygden i England där gränsen mellan park och landskap är flytande med hemliga trädgårdsgångar, friluftsaltare, trefaldighetskälla, lusthus och skulpturer.

Bildcred: Stjärnsund FB

Utöver den lummiga och inbjudande miljön finns mängder med aktiviteter här. Stjernsunds brygghus finns i den gamla transformator­byggnaden och i Polhemsmuseet kan du lära dig mer om den svenska mekanikens fader. Kommer du en lördag är bruks­marknaden vid dammen en given aktivitet där det erbjuds lokal­producerad mat och hantverk.

Bildcred: Stjärnsund FB

Många av de vackra industri­historiska byggnaderna rymmer idag nyskapande verksam­heter som Smedjan Konsertlokal där många av Sveriges mest uppskattade artister uppträtt men vill du hellre bara njuta av naturen går du till besöks­centret för Husbyringen, en sex mil lång natur- och kulturled.

Bildcred: Stjärnsund FB

Det finns även serveringar, minigolfbana, kanot o cykeluthyrning, badplats och ibland dans under stjärnorna i Folkets Park. Passa även på att gå på de guidade visningarna av den Stora herrgården.

På webbsidan http://www.stjarnsund.com hittar du mer information om Stjärnsund.

GPS: 60°26’00.7″N 16°12’42.4″E

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Holger.Ellgaard

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


61 + = 62