Stellantis Hordain först med masstillverkade vätgasdrivna nyttofordon

Annons:

Stellantis Hordain-anläggning i Frankrike kommer att bli först med att massproducera lätta nyttofordon i vätgasdrivna versioner utrustade med bränslecell. Fabriken som anpassats för den nya tekniken producerar såväl Peugeot Expert, Citroën Jumpy som Opel Vivaro, fabrikat som samtliga numer ingår i koncernen. 43 procent av modellerna som Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall, Fiat och Toyota har finns redan i nollutsläppsversioner. Från 2024 kommer anläggningen att ha en produktionskapacitet på 5 000 fordon per år vilket bekräftar Stellantis tidigare uttalade ambition att vara först med vätgasdrivna nyttofordon.

Nollutsläppsfordonen med bränslecell är avsedda för distanser som kräver längre räckvidd där Stellantis drar gränsen vid 40 mil eller med en laddningstid på tre minuter och det med minst ett tons nyttolast.

– Jag är mycket stolt över det arbete som utförts av ledningen och de anställda på Hordain, som har omvandla sin fabrik till den första i världen att kombinera tre typer av energi och möjliggjort en så omfattande flexibilitet i våra tillverkningssystem. Dagens tillkännagivande visar Stellantis engagemang för att investera i Frankrike med den senaste tekniken och att stödja mobilitet med låga koldioxidutsläpp baserat på “One Company”-principen. Stellantis har lyckats gå vidare till nästa steg i fordonshistorien med en övergång som hanteras i samarbete med våra arbetsmarknadsparter på våra tolv industrianläggningar i sju franska regioner, där vi är stolta över att ha lagt historiska rötter, skriver Stellantis VD, Carlos Tavares, i ett pressmeddelande.

Dessa vätgasdrivna fordon kommer att monteras på fabrikens multienergilinje som utöver versioner med förbränningsmotorer redan dagligen producerar nollutsläppsfordon. Med hjälp av en förstärkt plattform kommer de vätgasdrivna modellerna sedan följa de vanliga stadierna av lackering och montering innan de går in i den nya 8 000 kvadratmeter stora anläggningen som enbart fokuserar på den slutliga färdigställningen.

Ett speciellt arbetslag kommer att installera tanken, de extra batterierna och bränslecellen på en produktionslinje som halverar tillverkningstiden jämfört med den tidigare småskaliga processen där bränslecellen monterades vid en pilotverkstad i Rüsselsheim.

Utveckling av produktionstekniken av vätgasdrivna lätta nyttofordon har blivit möjlig genom investeringar på tio miljoner euro där den franska regeringen varit med och gett ekonomiskt stöd. – är ett nytt steg för Hordain, där 43 % av modellerna för Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall, Fiat och Toyota märken finns redan i en nollutsläpps elektrisk version.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


23 + = 26