Rekord för fritidsfordon i Europa

Annons:

Under 2021 såldes det nästan 260 000 fritidsfordon i Europa vilket är en ökning med 9,9 procent.

– Vi är oerhört nöjda med den rekordstora försäljningsökningen, det såldes nästan 260 000 nya husvagnar och husvagnar 2021. Detta kunde uppnås trots de skrämmande marknadsförhållanden som branschen för närvarande står inför som en följd av covidpandemin och den råvarubrist och de problem i leveranskedjorna som det medförde. Vi bedömer att utsikterna är utmärkta för 2022, säger Jost Krüger, generalsekreterare för European Caravan Federation (ECF), och syftar på att populariteten för semester i husvagnar och husvagnar är på den högsta nivån någonsin i Europa.

Inför 2022 är därför branschens optimism påtaglig efter det bästa året någonsin för den europeiska industrin för fritidsfordon. Med 259 393 sålda fritidsfordon 2021 är det en ökning från det tidigare rekordåret 2020 med 9,9 procent och enbart i Tyskland såldes det 106 138 fritidsfordon även om just det inte är ett nytt rekord. Tyskland gick tvärtemot trenden och där minskade försäljningen med en procent men alla siffror måste ses i skenet av de stora leveransproblemen och de flesta tillverkare kan helt enkelt inte leverera fler fordon. Många fabrikanter bygger ut sin kapacitet genom att bygga nya fabriker eller öka kapaciteten i de befintliga. Problemen har allt mer kommit att fokuseras på basfordonen där framför allt bristen på halvledare blev tydlig och det står rekordstora mängder med nästan färdiga fordon hos tillverkarna och väntar på någon väsentlig del innan slutleveransen til kunderna kan ske. Fiat har kraftigt minskat sina leveranser till husbilsindustrin och därför ser vi nu en kraftig marknadsförändring med fler husbilar byggda på Peugeot och Citroën och även husbilarna byggda på MAN blir fler.

De schweiziska, belgiska och finska marknaderna redovisar en stor tillväxt där försäljningen av nya husvagnar och husvagnar nådde 10 815, 8 376 respektive 3 636 enheter. På den österrikiska marknaden uppnåddes en imponerande försäljningstillväxt på 47,5 procent med 5 851 sålda fordon. Försäljningen ökade även i Nederländerna, Frankrike, Sverige och Danmark med 24,4 procent, 19,4 procent, 17,2 procent respektive 10,3 procent. Försäljningen i Storbritannien ökade med 16,2 procent till 32 207 sålda husvagnar och husvagnar.

Några länder registrerade försäljningsminskningar jämfört med föregående år. De 5 762 husvagnar och husvagnar som säljs i Norge motsvarar en minskning med 1,4 procent och även om den tyska marknaden stod för 41 procent av all försäljning av nya husvagnar och husvagnar på den europeiska marknaden minskade försäljningen med en procent och även Portugal redovisar en minskning.

Förutom i Norge och Portugal, där försäljningen av nya husbilar minskade med 9 procent respektive 12,6 procent, ökade försäljningen i hela Europa och på några marknader med tvåsiffrigt tal. Totalt sett i Europa ökade husbilar med 13,2 procent till 181 299, det högsta antalet någonsin. Detta är femte året i rad som föregående års försäljningsrekord för husbilar nådde rekordnivåer och totalt sett har försäljningen mer än fördubblats sedan 2010. Den starkaste tillväxttakten för försäljningen av nya husbilar på den europeiska marknaden registrerades i Österrike med 58 procent, Slovenien med 35,7 procent, Finland med 32,8 procent följt av Schweiz med 26,3 procent och Sverige med 26,3 procent.

Trots dessa glädjande siffror är det viktigt att lyfta fram Frankrike och Storbritannien, Europas andra respektive tredje största marknad för husbilar. På den franska marknaden ökade försäljningen med 23,5 procent och i Storbritannien med 12,3 procent. Som tidigare år är Tyskland den överlägset största marknaden med en försäljningstillväxt på 4,3 procent 2021.

Även husvagnar ökar om än inte lika mycket som husbilar.Totalt såldes 78 094 nya husvagnar och även här är Tyskland ledande med 24 718 vilket är en minskning med 15,2 procent jämfört med föregående år. Övriga länder ökar, Nederländerna med 22,6 procent, Österrike med 16,2 och Spanien med 14,1 procent.

Bildcred: Carthago

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


55 + = 61