Står husbilarna inför ett paradigmskifte?

Annons:

Blir 2023 ett extraordinärt modellår för husbilar? Mycket tyder på det men varför skulle det bli så?

Tongångarna i Sverige känns lite dystopiska fastän det inte skulle behövas. Många oroar sig för stigande räntor, fallande fastighetspriser och ökade matpriser. Bland annat. Högre bränslepriser sprider ytterligare vatten över den redan våta filten som lagt sig över nyförsäljningen av fordon. Både vanliga personbilar och husbilar har tuffa tider i Sverige just nu.

Tittar vi i ett lite bredare perspektiv är det knappast något dystert över campingmarknaden dit även nya fordon får räknas in. Sant är att det levereras betydligt färre husbilar i maj i Sverige, en tredjedel färre i år än förra året som blev det fjärde bästa på cirka tjugo år är förvisso sämre än det branschen säkert hade hoppats på men troligen blir det inget katastrofår. Annat ljud i skällan är det i Tyskland. Visserligen är det även färre där men bara med cirka 3-4 procent. Det är närmast ingenting när pandemin vänt upp och ned på fabrikernas produktionsmöjligheter då de stundtals tvingats stänga av personalskäl och därutöver inte kunnat färdigställa husvagnar men i synnerhet husbilar på grund av komponentbrist.

Aldrig tidigare har det rullat så många husbilar på svenska vägar som nu, husvagnar är svårare att mäta eftersom långt ifrån alla har sina vagnar påställda på campingarna. Aktiviteten på sociala medier verkar också vara tilltagande, nya grupper startas hela tiden och en del verkar sprudla av energi. Intresset är det inget fel på och det syns även i fabrikanternas orderböcker. De har sällan varit så stinna som nu.

Campingarnas bokningar rapporteras nå nya toppnoteringar, intresset för att campa är rekordhögt. Det följer förstås fordonsparkens storlek men först om campingarna får minskade bokningar finns anledning till oro. Campingarnas bekymmer över ställplatsernas ökande utbud upplevs inte längre som samma hot trots ökat intresse för fricamping och nya Airbnb-liknande lösningar inom FEFIs ramar, det vill säga gårdsbutikers erbjudande om gratis övernattningar om man inte stannar mer än en natt. Bristen på ställplatser är stor och antalet platser motsvarar ungefär en tredjedel av antalet husbilar.

Produktionsproblemen av husbilar beror inte minst på bristen på basfordon efter det att Fiat dragit ner på antalet tillgängliga Ducatochassin. Stora ordrar på vanliga transportbilar ligger bakom den neddragningen. I stort sett samtliga bobilsfabrikanter löser detta med nya samarbeten där Ford, Citroën och andra börjat leverera basfordon i en takt som aldrig förr. Det ger nya versioner av existerande modellserier och ibland helt nya modeller. I praktiken innebär det en vitalisering av hela husbilsmarknaden som fullständigt exploderar av nya samarbeten.

Bodelstillverkarna bygger dessutom nya fabriker i en takt som sällan setts och investerare verkar inte tro på någon nedgång. Knaus ökar sitt kapital med ett miljardlån och Thor redovisar rekordomsättning för att bara ta ett par nyheter från de senaste dagarna. Även campingarna investerar stort och ställplatserna blir allt fler.

Men det spännande i år är diverseringen av basfordonen som gör att köparna får verkliga alternativ, inte bara olika bodelar på samma grundfordon. Det är det paradigmskifte vi står inför för aldrig tidigare har utbudet varit så varierat som det blir modellåret 2023.

På lite sikt kan det även komma nya driftformer vid sidan om diesel. Det som känns lite extra spännande är vätgasdriften (bränsleceller) som lanseras starkt för tyngre fordon. Nyligen visade Renault upp sin version och fordonen går från koncept mot produktion hos allt fler tillverkare. I kombination med det nya körkortsdirektivet där det troligen blir tillåtet med 4,25 tons totalvikt på B-körkortet kan även det komma att vitalisera marknaden ytterligare och det redan inom ett par år.

Det är nog ingen överdrift att påstå att husbilar inte enbart, eller i varje fall nästan, blir en dieseldriven Fiat Ducato med olika bodelar. Det kommer sannolikt snart nya drivsystem men framför allt fler på chassin vi inte sett dem på förr och troligen blir just 2023 ett särdeles spännande modellår.

Följ oss gärna extra noga nu när nyheterna börjar avslöjas de kommande veckorna! Det är dags att öka hastigheten nu.

Kolla även i några av våra senaste artiklar om sådant som hör ihop med ämnena i bloggen. Direktlänkar hittar du nedan.

Bildcred: Renee Pettersson

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


76 − 68 =