Ställplatser för dig som vill ut bland gårdsbutiker

Annons:

Att ta sig till platser vid gårdsbutiker, bondgårdar och vingårdar har etablerat sig som ett begrepp och FEFI inkluderade nyligen Italien i sitt nätverk. Men det är under den franska versionens namn, France Passion, som många lärt känna ställplats-formen.

Ofta, men inte alltid, är det gratis att övernatta men det förutsätter ett medlemsskap i respektive lands organisation. För de pengar du betalar får du någon form av bok eller app så att du hittar dessa pärlor. Vill du verkligen uppleva vackra platser är det här ett mycket uppskattat sätt som nu kan sägas vara etablerat runt om i Europa. Varför inte prova på det även i Sverige och se platser du inte kan se på annat sätt?

Det finns ingen gemensam standard, ofta är det en plats utan el, vatten och latrintömning som erbjuds men de flesta fordon är idag så självförsörjande att det inte är ett problem.

Här är en lista land för land.

Danmark: Pintrip

Med medlemsskapet i Pintrip kan man utnyttja de ungefär 300 danska ställplatser med plats för cirka 750 husbilar som finns i katalogen eller appen. Platserna hittar du vid gårdsbutiker, bryggerier, små museer eller gårdar. Det finns även unika platser som vid ett saltverk eller en kalkgrop.

Utöver ställplatserna erbjudes ett speciellt kulturellt program längs vägen. Reseguider och medlemskap gäller i ett år från slutet av mars. Vistelsen är begränsad till 24 timmar och är i övrigt inte förknippad med några extra kostnader. Att köpa lokala produkter rekommenderas men inte obligatoriskt.

Årskostnad cirka 550 kronor.

Frankrike: France Passion

France Passion har funnits i 27 år och erbjuder platser hos cirka 2050 vinodlare eller andra bönder som har cirka 10 000 tillgängliga platser. Vistelsen begränsad till 24 timmar och de platser som erbjuds är lämpliga för självförsörjande campare. Att köpa lokala produkter är inte obligatoriskt men rekommenderas. Medlemskapet gäller i ett år från slutet av mars.

Årskostnad 30 euro.

Italien: Greenstop24

Greenstop24 är en ideella organisation som sedan 13 år erbjuder 250 ställplatser vid gårdar eller andra lokala företag. Medlemmar får ett medlemskort via e-post, som de kan visa upp vid ankomst för fri användning. Medlemskapet ger även rabatter vid köp av värdens produkter, avgifter på andra campingplatser, färjor och museer. De flesta av leverantörerna är baserade i Italien, men 50 av deras ställplatser finns i Frankrike.

Årskostnad 30 euro.

Italien: agricamper-italia.com

Nytillkommen aktör som har en hemsida samt en app med 150 gårdar. Även här gäller medlemskapet i ett år. Övernattningarna är gratis men de rekommenderar reservation i förväg. Har man hunden med bör detta anmälas vid bokningen.

Årskostnad 34,90 euro.

Nederländerna: svr.nl 

I Nederländerna heter föreningen Vekabo och de erbjuder fler än 1 400 ställpålatser vid campingplatser, bed & breakfast och gårdsbutiker. Här finns inget medlemskap men platserna är inte gratis. Bokningen görs via hemsidan och priserna varierar kraftigt och de dyraste kostar 55 euro.

Portugal: Portugal Easy Camp

Portugal Easy Camp skiljer ut sig då det inte har någon årsavgift med den som utnyttjar någon av de 60 ställplatserna köper i stället ett lokalt välkomstpaket för mellan 10 och 20 euro. Välkomstpaketet består vanligtvis av vin, ost eller andra hantverksprodukter. Bokning sker i förväg online.

Schweiz: swiss-host.ch 

Swiss-host är en nytillkommen aktör och erbjuder 55 ställplatser hos vingårdar, bryggerier, restauranger och bondgårdar. Förhandsbokning krävs och platserna bokas via deras app.

Årsavgift 47 CHF.

Spanien: España Discovery

Espania Discovery har varit verksamma i 13 år och erbjuder cirka 200 gratis ställplatser med plats för 900 husbilar. Även här gäller en maximal vistelselängd på 24 timmar och man måste vara självförsörjande. Platserna är gratis men medlemsskap krävs.. Köp av vad platserna erbjuder rekommenderas.

Årsavgift 23 euro.

Storbritannien: Britstop

Britstop har cirka tusen ställplatser vid små pubar, ekologiska gårdar och vingårdar. Du kan stå i 24 timmar och platserna riktar sig till självförsörjande husbilar. Medlemsskapet som startar i mars gäller i ett år.

Årskostnad 28 pund, cirka 350 kronor.

Sverige: swedestops.eu 

Ställplatsguide för gratis övernattningar hos ungefär 80 bagerier, mejerier, destillerier och bondgårdar.

Årsavgift 360 kronor.

Stellplatzführer für kostenfreie Übernachtungen bei knapp 80 Gastgebern (Bäckereien, Molkereien, Destillerien, Fischereibetriebe, Bauernhöfe), Preis 362 SEK inkl. Porto (nur Kreditkartenzahlung).

Österrike: bauernleben.at

Bauernleben erbjuder cirka 520 ställplatser med som flest tre platser var. De har en bok samt en app så att man hittar till gårdar och platserna måste förbokas.

Årskostnad 39,90 euro.

Österrike: Schau aufs Land

Även den österrikiska “Schau auf’s Land” är en nytillkommen aktör för självförsörjande husbilar. De erbjuder en blandning av gårdsbutiker, vinodlare och värdshus och både husbilar och husbilar kan använda ställplatserna i högst 24 timmar. De har inte förhandsbokning och när du anländer ska medlemskort och ID-kort visas upp.

Årskostnad 36 euro.

Bildcred: FEFI

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 61 = 70