Stadsmiljömuseum, ett unikt resmål i Aarhus

Annons:

Du går gatan fram. Husen ser ut som de gjort sedan de första byggdes på 1500-talet. Du tittar in på en gård. Där står en kvinna och lagar mat precis som om det skedde i förgången tid. Inte långt ifrån står en dräng och hugger ved. Någon annanstans ser du en äldre kvinna sitta med sitt handarbete. Du går in i den gamla butiken inredd som den var 1864 och blir betjänad på gammeldags vis. Här är inredningen autentisk och det doftar av historia, sådär som det bara gör i en butik som har gamla anor. Men butiken är inte bara butiken. Här finns även den tidstypiska väntestugan för bönderna som kommer hit för att sälja sina varor till köpmannen och affären görs upp på kontoret.

Bildcred: Wikimedia / Simon Burchell

Köpmansgården var fundamentet i stadens handel och köpmannen sålde inte bara till stadsborna, han sålde även vidare, förutom till andra danska städer som Köpenhamn, även till Norge, England och Tyskland. I gengäld köpte han varor från dessa ställen och kunde erbjuda stadsborna varor de själva inte inte framställde. Eftersom han handlade både en gros och styckvis hade köpmannen naturligtvis hand om en hel del pengar och verksamheten kunde även till viss del liknas vid en bank med utlåning.

Bildcred: Wikimedia

När du kommer ut på kullerstensgatan igen niger flickan. Hade det varit en pojke hade han lyft på mössan. Det är full fart, särskilt på sommaren, statisterna lever sig in i sina roller och här och där spelas små gruff upp mellan arbetslösa och småkriminella, något som hörde stadslivet till redan på den tiden. För hit kommer landsortsbefolkning som vill söka sin lycka i staden, särskilt på sommaren, men tyvärr lyckas det inte så bra för alla.

Bildcred: Wikimedia / Zairon

kkkkk

Bildcred: Wikimedia / Leif Jørgensen

Det är kanske dags att gå in hos bagaren där det säljs kakor och bröd som bakats enligt recept från sekelskiftet 1800-1900. Det finns förvånansvärt mycket att välja mellan och läckerheter som sockerkringlor och honungshjärtan för den sötsugne välborne borgaren men även grovbröd som dock i första hand bakades hemma hos den enskilde. Lyx med köpebröd var enbart förunnat den välborne. Men köpebrödet bakas i Den Gamle Bys eget stora bageri som ligger vid stora torget. Har du tur får du se alla tio personer som gick åt för att knåda den stora tunga degen som användes till honungshjärtan. Du kan även kika in i bageriet från 1885 som ligger innanför själva butiken. Kommersen pågår för fullt och har du inte ugnen med dig i ditt mobila boende kan du få rykande färskt bröd med dig, eller du kanske bara vill ha en kaka eller bulle som du äter sittandes på någon bänk i gränderna.

Varje stad med självaktning har en järnhandlare, isenkræmmerbutik, på danska.  Utbudet av varor är brett, precis som det var i en sådan butik 1927. Här finns allt från arbetskläder till porslin, baljor och borstar. Järnhandel, som butikstyp, uppstår i samband med industrialiseringen och här handlas med allt som behövs i det framväxande moderna stadssamhället. Du får gärna titta närmare på de varor som finns till salu, allt är förstås kopior på de ursprungliga, här råder inget köptvång och ingen ska ha dåligt samvete för att klämma och känna.

Bildcred: Den gamle by

kkkkk

Bildcred: Wikimedia / Kenny Arne Lang Antonsen

Utöver ett brett urval av nostalgiska butiker finns även utställningsbutiker och verksamheter där du kan titta på miljöerna men inte köpa varor. Det här är en häftig miljö som är mycket intressant att vandra runt i och som inte alla känner till. Respektive verksamhet är beskriven på Den Gamle Bys hemsida så gå in där och klicka dig vidare till det som du är extra intresserad av. Men, som sagt, missa inte detta när du åker runt i Danmark!

Hela den här häftiga miljön har byggts upp sedan 1914 och hit har flyttats byggnader från hela Danmark. Visserligen är detta unika museum öppet året runt men det är på sommaren som det verkligen kommer till sin rätt.

Den besöksvärda hemsidan till “Den gamle by” hittar du här

Var

AArhus, Århus, efter E45:an ungefär halvvägs mellan Holding och Skagen, vilket är på östra sidan av Jylland (den delen som har landgräns till Tyskland)
GPS: 56°09’47.7″N 10°12’25.8″E

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Simon Burchell

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


12 − 7 =