Spikens fiskeläge, Vänerns unika matparadis

Annons:

Doften av rökt fisk ligger tung över folkmyllret mellan de röda sjöbodarna vid Spikens fiskeläge, en av Europas största fiskehamnar vid en insjö även om miljön andas småskalighet. Men Spikens signum är trots allt den fina löjromen och kommer man på hösten när löjromspremiären går av stapeln i november är det ett måste att njuta av den men även under övriga året står förstås fisket i centrum.

Bildcred: Destination Läckö-Kinnekulle

Självklart blir en av höjdpunkterna att sätta sig och äta och dricka gott vid någon av alla förstklassiga restauranger och caféer där underbara dofter och smaker blandas med det kluckande vattnet i bakgrunden medan fiskefartygen bildar en trevlig kuliss. Vad sägs om en fisktallrik eller varför inte en laxpizza? Och vill du känna dig extra lyxig i sjöbodsmiljön prövar du någon av rätterna på Spikens White Guiderestaurang. Vill du hellre tillreda den själv köper du den färskare än någon annanstans eller som nyrökt i de många rökerierna.

Bildcred: Wikimedia / Nasko

Vandrar du runt hittar du utöver restaurangerna lokala hantverkare som säljer trasmattor, kläder, keramik, konst, smycken, trådslöjd, hudvård, egen kryddblandning och mycket mer.

Bildcred: Wikimedia / I99pema

Runt Vänern finns ungefär sextio aktiva yrkesfiskare och av dessa finns drygt dussintalet just i Spiken. Fångsten är blandad men varje dag erbjuds dagsfärsk gös, lake, gädda, abborre, siklöja, öring och olika laxfiskar. Visserligen går en del av fångsten till fiskauktionen i Göteborg, men faktum är att den största delen blir kvar i Spiken och oftast säljs i förädlad form, rökt och som fyllning i exempelvis baguetter.

Den speciella miljön har en månghundraårig tradition som fiskeläge, men i början av 1980-talet byggdes hamnen ut till en modern fiskehamn. Många reagerar över det speciella namnet som har en egen historia. Tage Petursson som växte upp på Djurö, har forskat kring namn och släkter på Kålland och Kållandsö och han menar att namnet Spiken troligen syftar på själva udden som på kartor från 1700-talet har namnet Spikudden. Enligt en tradition ska Anders Spik vara en krukmakare på näraliggande Läckö Slott ha gett namn åt Spiken. Han bodde på sista torpet mot sjön men idag står där huset Sjödalen.

Vill du koppla av med en guidad båttur kan du bege dig ut i Vänerns trevliga skärgård som har smått otroliga 22 000 öar. Kållandsö omges på västra och norra sidan av Rackeby samt Ekens speciella skärgård och både Kållandsö och dess skärgård är klassade som riksintresse av Naturvårdsverket. Gillar du sportfiske finns det goda förutsättningar att hitta din plats då det myllrar av liv i Vänern, med sina 35 arter är det Sveriges artrikaste sjö, eller i sjösystemen runt omkring.

GPS: 58°41’27.1″N 13°12’02.9″E

Bildcred huvudbild: Visit Västsverige

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


62 − = 56