Snart dags för ISA som hindrar fortkörning

Annons:

Det läggs allt större fokus på hastighetsöverträdelser och fartkameror sätts upp i ett rasande tempo. Nu kommer ytterligare system som ska göra förarna uppmärksamma på att de överträder gränserna. Alla nya bilmodeller som lanseras efter den 6 juli måste ha ett system som kallas ISA, Intelligent Speed Assistance, som i ett första skede ger en varning om att det går för fort. För redan existerande modeller blir starten 2024.

Förhoppningen från myndigheterna är att systemet ska minska antalet omkomna med 20 procent och antalet skadade med 30 procent.

ISA kommer både att ta information via skyltigenkänning och navigationssystemet för att hela tiden veta vilken hastighetsgräns som gäller. Med trögare gaspedal eller vibrationer, val av metod är upp till fordonstillverkaren, görs föraren uppmärksam på fortkörningen och varningens intensitet stegras efterhand. På sikt blir det även möjligt att införa teknik som hindrar bilisten att köra för fort men det är inget som införs i det här skedet.

I och med att systemet varnar men inte hindrar hastighetsöverträdelser finns en chans att upptäcka eventuella problem i ett utvecklingsskede och det går att stänga av ISA men när du startar bilen är systemet alltid aktivt. Den typ av problem som är svåra att hantera teknisk är om skyltarna är svåravlästa, exempelvis översnöade skyltar vintertid. Systemet prioriterar skyltar före navigatorns information om dessa inte stämmer sinsemellan.

Med ISA får vi nu tre parallella system, ISA, fartkameror samt hastighetsavläsning i den senaste generationen polisbilar.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 65 = 75