Snart dags att planera äppelblomsbesök

Annons:

Det är många som ser fram emot att se äppelträden blomma i Kivik och nu är det inte så lång tid kvar innan träden står i full blom. På Kiviks musteris hemsida kan du följa hur knopparna utvecklar sig vecka för vecka eftersom det skiljer från år till annat när de är som vackrast. Det normala är dock att de blommar runt den 20 maj.

28 mars

När blommorna slagit ut är det dags för safari mellan träden och för barnen finns en rad aktiviteter.

4 april

Med en veckas mellanrum fotograferar Kiviks musteri hur ingrid Marie knoppas och de här bilderna har de hittills publicerat.

11 april

Har du ännu inte hunnit uppleva äppelblomning när det är en skog av äppelträd ska du ta chansen i år.

19 april

Det senaste fotografiet är från den 25 april och då hade äppelträden fått musöronstora knoppar.

25 april

Man kan åka på dagstur med traktor och vagn genom det böljande Österlenska landskapet samt träffa lokala mat- och dryckesaktörer som delar med sig av kunskaper och matglädje.

När äppelblommorna väl slagit ut är frost och kallare väder förödande, den påverkar pollinatörerna och blommorna och därmed hur skörden kommer bli. Frostskadade äppelblommor kan ge äpplen med kosmetiska fel som gör att äpplena klassas som andrasortering, men än värre är att andelen äpplen som kan skördas blir kraftigt påverkad.

90 procent av Sveriges äpplen odlas i Skåne och flera varma dagar i södra Sverige under april har gjort att knopparna börjar spricka upp och insekter väckts till liv. Dock har det varit fortsatt kallt på nätterna vilket gör att årets äppelblomning i nuläget ser ut att ske i mitten på maj, vilket gör det till ett typiskt normalår.

På Kiviks Musteri, som är en av Sveriges största äppelodlare, följs väderutvecklingen noggrant. Odlingschef Jan Flemming Jensen är tillsammans med sitt team på tårna för att avvärja de negativa konsekvenserna av eventuell frost de kommande veckorna. 

– Vi står redo med halmbalar, ifall vi ser tecken på att det ska bli en frostnatt. Precis som förr i tiden sätter vi eld på dessa i gångarna mellan äppelträden på natten, oftast mellan kl 02-08. Därefter fläktar vi runt varmluften så att den cirkulerar i odlingen för att värma träden, förklarar Jan.

GPS: 55°40’23.0″N 14°16’03.1″E

Här hittar du deras hemsida.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 3