Smarta generatorer är inte smarta nog

Annons:

En smart generator är ganska dum, åtminstone i en husbil. Den laddar nämligen inte bodelsbatteriet under färd på det sätt du tror.

Följden blir att du efter en dags körning inte alls kommer fram med bodelsbatteriet fulladdat, tvärtom kan det vara rena motsatsen. Den smarta generatorn som finns på bilar som har miljöklassning euro6 är nämligen tänkt att förbättra de lagstadgade utsläppsvärden som gäller och då är en generator en belastning. Enkelt löst, menar basfordonstillverkaren, låt den bara jobba om det verkligen behövs för att ladda startbatteriet. Det fungerar utmärkt om inte basfordonet används till en husbil som även har ett bodelsbatteri för när startbatteriet är fulladdat tror generatorn att den har arbetat klart. Men, men. Bodelsbatteriet tycker inte alls likadant men får ändå ingen laddning.

Det finns några sätt att undvika problemet och med en DC-DC laddare lurar du laddsystemet och får laddning även till bodelsbatteriet.

DC/DC-laddaren fungerar i stort sett likadant som en batteriladdare för hemmabruk, men ansluts till fordonets startbatteri i stället för det fasta elnätet och ger i praktiken två helt separata elsystem. När motorn inte är igång är startbatteriet isolerat från extrabatteriet vilket säkerställer att inget av batterierna kan ladda ur det andra. På det sättet kan bodelsbatteriet alltid kan hållas fulladdat. I husbilar med smarta generatorer tar DC/DC-laddaren, till skillnad från ett relä, de kraftigt varierande utspänningarna från den smarta generatorn och ökar eller minskar spänningen till ett optimalt  värde.

Vill du hålla koll på hur generatorn laddar finns det händiga voltmätare som pluggas in i cigarettändaruttaget att köpa och den talar med exakthet om vilken spänning du har i systemet. Den ska visa cirka 14 volt när generatorn laddar men annars cirka 12,5.

Du kommer att upptäcka att generatorn bara laddar när du bromsar, inte när du kör på jämn landsvägsfart.

En bov i dramat är kylskåpet som med automatik går över till eldrift när du kör och tar då strömmen från bodelsbatteriet som inte får tillräckligt med laddning. Ändra läget från automatik till gas så löser du redan där en stor del av problematiken.

Många installerar även solpaneler vilka också kan ge laddning. Du måste även tänka på att urladdade bly/syra-batterier, de som är allra vanligast, startar kemiska processer som är till skada för livslängd och effekt. Så förutom att du slipper frustrationen över att batteriet inte är fulladdat finns det tekniska skäl att se till att även bodelsbatteriet alltid är fulladdat.

Bildcred: Biltema

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


9 + 1 =