Skagen, det magiska ljusets hemort

Annons:

Som få andra ställen omges Skagen av mystik, magiskt ljus och konstnärer men inte minst sand och hav. Det är här Skagen-målarna har skapat sina legendariska verk. Det är här man hittar fantastiska sandstränder och det är här Skagerak och Kattegatt så dramatiskt möts vid Danmarks nordligaste punkt. Man har nog inte sett Danmark på riktigt utan ha varit i Skagen där turism, fiskeindustri och en bohemisk livsstil har slagit rot.

Bildcred: Wikimedia

I skuggan av fyren och den nu övergivna försvarsanläggningen flockas turister i tusental för att känna den atmosfär och den saltmättade vinden svalka i sommarvärmen. Här njuts det även av Skagens över fem mil långa sandstränder.

Bildcred: PxHere

Många hoppar på Sandormen, en traktor med släp som varje dag drar tusentals turister ut till udden men de som i stället väljer att gå ut till Grenen får en vacker strandpromenad helt gratis. Här trampar barnens fötter upp spår i den mjuka sanden, hundarna släcker sin törst men att det är ett välbesökt turistparadis går inte att ta miste på. Det är svårt att tänka sig det lugn som präglade området på 1870- och 1880-talen men ljuset och naturens storslagenhet finns kvar. Då var naturen i det närmaste orörd. Det blev en plats för estetiken, det blev en plats för det konstnärliga. En plats för Skagenmålarna.

Bildcred: Pixabay / SteenJepsen

Den oansenliga sandiga landtungan sticker ut mellan haven. Den slingrar sig ut, blir smalare och smalare för att slutligen försvinna under ytan. Gäckar alla som försöker beskriva dess ständigt föränderliga form. Här har turisterna vandrat i den brännande solen för att bli omgivna av de strömmande haven och den speciella Skagenkänslan. Här har legendariska konstnärer som Kröyer vandrat. Det är här han skapade Sommeraften pa Skagens Sonderstrand. Det är som naturens svar på bilden av paret i fören på Titanic. Platsen heter Grenen och det är precis här som Skagerak och Kattegatt möts. Det är här som det skapats en legendarisk plats.

Bildcred: Pixabay / SteenJepsen

Skagenmålarna höll annars till på Brøndums Hotel, lika berömt då som nu. Den magnifika trädgården finns fortfarande kvar, i stort sett likadan eftersom den donerades till Skagen-museet på 1920-talet.

Maten på Brøndums Hotel håller fortfarande samma höga klass och låter sig väl smaka efter en promenad i Skagens mysiga samhälle och du får inte missa att gå in på Skagens Museum där du kan betrakta konstverken och känna historiens vingslag.

Bildcred: Wikimedia / John Nuttall

Den lilla pittoreska idyllen Skagen by har det gemytliga och småskaliga bevarats. Ingen kan ta fel på att man är i Danmark bland de gula och låga husen där bärnstensbutiker och andra småbutiker leder oss ner mot småbåtshamnen men vi passar även på att besöka den grå fyren. 210 trappsteg upp ser vi ut över Skagen, Grenen och vid bra väder ända ner till Frederikshavn.

Bildcred: Wikimedia / Blue moon in her eyes

Vi sätter oss ner vid någon av restaurangerna som är inhysta i röda fiskestugor längs kajkanten. Borden är många och det är här man som ingen annanstans njuter av en toast Skagen tillsammans med en svalkande öl.

Bildcred: Wikimedia / Islander61

När solen börjar sänka sig mot horisonten beger vi oss till Gamla Skagen för det är där som solnedgången sägs vara som vackrast, särskilt på Solnedgångsplatsen som består av en stor solskiva med granitcirklar som fångar och reflekterar solstrålarna. Vi blir inte ensamma, busslaster av besökare anländer och stranden är full av människor som alla vill se det färgspel som brukar uppenbara sig. Men trots det är det värt att ta sig hit.

Bildcred: Wikimedia / Ragnar1904

Råbjerg Mile, strax söder om Skagen, är Europas största vandrande sandöken, som ett Nordens Sahara där öknen varje år förflyttar sig femton meter i ostlig riktning. Det är också här som den tilsandede kirken, St. Laurentii kirke, finns. Kyrkan som byggdes runt år 1300 begravdes 400 år senare av sanddriften och kyrkobesökarna blev till slut tvungna att gräva sig in till gudstjänsten. 1795 gav församlingsborna upp och kyrkan stängdes på kungens order. Kyrkosalen revs men tornet fick stå kvar som minnesmärke.

Bildcred: Wikimedia / Strokin.Ru

Något annat som är speciellt för Skagen, men mindre känt, är örnreservatet i Bindslev. Här utfodras havsörnen, och du har goda möjligheter att till och med känna vinddraget från örnens vingar när de flyger tätt över dig. Här möter du även pilgrimsfalk och får lära dig om rovfåglar och hur dessa tas om hand i reservatet. En spännande upplevelse som du inte skall missa.

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Matthias Schalk

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


12 − = 2