Sirmione, ett måste vid Gardasjön

Annons:

Den milda luften är fylld av doften från neriumträden med sina karminröda, rosa och vita blommor. Inramningen är perfekt. På ena sidan finns Gardasjön, den största av de tre stora sjöarna i norra Italien men även den största i landet, och framför mig tornar den pampiga stadsporten in till halvön upp sig. De första turisterna kliver ner i båtarna som ska ta dem ut på en sightseeing och deras blickar är fyllda av förväntan. Kanske har de flugit hit men jag har fördelen att färdas på egen hand i husbilen men för den sakens skull vill jag inte missa en båttur här men det får bli lite senare.

Gardasjön är obeskrivligt vacker men dess skönhet är än mer spektakulär från Riva del Garda, orten längst norrut på den tio mil långa sjön vars form har likheter med Vättern. Det är i norr de omkringliggande bergen tornar upp sig på allvar och det är den östra sidan som verkligen bjuder till där vägen slickar stranden och parkeringsfickorna är många.

Här, längst söderut på Gardasjön, är det ljuvligt ljumt trots att dagens solsken inte mycket mer än börjat. Senare blir det varmt och då sitter jag hellre ner och njuter av något svalkande vid någon av de många restaurangerna under parasollens skugga. Dessutom har jag redan bestämt mig för att övernatta på den näraliggande campingen där jag lämnade husbilen så det får även bli ett svalt glas vitt vin, så svalt att glaset blir immigt medan jag hellre njuter av kvalitet än mängd.

Den smala bron in till Sirmione är dekorerad med blommor, givetvis i de italienska färgerna vitt, grönt och rött men innan dess har jag försett mig med vanligt mineralvatten som jag smaksatt med en citron och ett par medhavda sockerbitar. Det blir varmare efterhand dagen går och inget friskar upp som citronvatten utom möjligen solmogen vattenmelon som jag skurit i bitar och stoppat i en plastpåse.

Sirmione doftar historia eftersom vi är i romarrikets hemmadomäner och den ovanliga porten in till staden via fortet Rocca Scaligera från 1200-talet ger omedelbart en känsla av att det är något speciellt bakom den. Visst är det så, orten är med rätta en av de mest besökta platserna runt Gardasjön och även om jag inte sätter mer värde på Sirmione för det, snarare tvärtom, är det en ort man inte ska missa att besöka när man är här.

Bildcred: Wikimedia / Arne Müseler / arne-mueseler.com / CC-BY-SA-3.0

Inte minst är Rocca Scaligera värt ett besök. Borgen är en av de bäst bevarade i Italien och går du upp i tornet har du en härlig utsikt över Gardasjön. Trots det är det många som missar den möjligheten.

Men Sirmione är även känt för sina varma mineralkällor vars vatten bubblar upp från Gardasjöns botten och skapat förutsättningen för termalbaden men de ger även upphov till vackra mineralavlagringar där det bubblar ut i södra änden av halvön. Riktiga italienare tar de mer folktomma morgnarna till hjälp och njuter i det varma vattnet som ofta innesluts av en stencirkel, nästan som att kliva ner i ett Jacuzzibad. Hotellen pumpar istället upp vattnet i egna bassänger även om sådant inte förmedlar den känsla som rådde under romarrikets tid.

Vill man njuta ännu mer av den härliga morgonen kan man gå den stig som leder runt hela kusten vilket faktiskt är möjligt om sjön är lugn och man inte har något emot att få blöta fötter om man råkar slinta till på de hala stenarna. Att gå den stigen är en magisk upplevelse!

Att staden är italiensk råder det inte någon som helst tvekan om, arkitekturen är så typisk som man kan tänka sig, men vill man se medeltida miljöer är inte det här rätt plats trots den gedigna historian. Sirmione är turistanpassad och även om inte miljön är helt bilfri så präglas gatulivet av fritt flanerande fotgängare och fågelsång i palmernas skugga. Många passar förstås på att smita in butikerna och tittar på deras utbud för här finns allt från kläder till krimskrams. Men halvön är större än de flesta känner till och man bör inte missa badstränderna och den vackra miljön utanför den historiska staden. Vill man se allt kommer hela dagen att gå åt.

När man flanerar runt slås man av att gatorna ofta är förhållandevis breda, så breda att några kantas av palmer vilket ger staden ett grönt intryck

och de blommande Bougainvillea-träden förstärker intrycket.

Här ska man bara promenera runt, njuta av miljön och förstås även av italiens fantastiska glass. Glassbarerna ligger tätt men sätt dig ner vid något café och njut av en fantasifullt skapad glass serverad i en glasbägare bredvid en kopp kaffe som även den kan fås i otaliga varianter.

När man är utanför den historiska staden förvånas man över mängden olivträd, hela 1 500. Det är ingen överdrift att påstå att det överraskar de flesta besökarna, även de många som varit här förut. Alltför många fastnar i den historiska staden och missar det vackra runtomkring.

Grotte di Catullo är en sådan plats som trots namnet är ruinerna av en av de största privata villorna från romarrikets tid i norra Italien. Ofta framhålls den som Sirmiones främsta turistattraktion så missa inte ett besök.

Utgrävningen av området är omfattande och även om tidens tand har tagit ut sin rätt, till stor del har de ursprungliga byggnaderna kollapsat, ger platsen ändå en god insikt om hur fantastiska byggnader som skapades under romarriket. Både utgrävningsområdet och det tillhörande museet är väl värda ett besök och ligger bara en kvarts promenad från den historiska staden.

Italienska kvällar är ljumma på ett sätt som vi sällan får uppleva i Sverige och solnedgången vid Gardasjön kan vara storslagen. Har du chans ska du inte missa den.

Sirmione har verkligen blivit ett med Gardasjön och absolut en plats värd att besöka. Den historiska borgen, termalbaden och den gemytlighet som man bjuds på är något man minns länge. Och visst är det därför man reser på semester.

GPS: 45°29’32.4″N 10°36’30.4″E

Det finns gott om campingar runt om hela Gardasjön men här är ett förslag på en ställplats nära Sirmione.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


91 − = 81