Sifo: så mycket dricker vi på midsommar

Annons:

6,3 standardglas för män och 4,4 standardglas för kvinnor – så mycket kommer svenskarna att dricka under årets midsommarfirande, det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av WW ViktVäktarna. Samtidigt uppger var femte svensk att de tidigare år druckit mer än de tänkt på midsommar och var tionde har drabbats av kraftigt illamående. Öl, vin och brännvin är årets mest populära midsommardrycker.

Inför midsommarafton har WW ViktVäktarna låtit drygt tusen svenskar svara på frågor om sin planerade alkoholkonsumtion under firandet. Undersökningen visar att sju av tio (70%) kommer att dricka någon form av alkohol. Snittkonsumtionen landar på 5,4 standardglas: 6,3 för män och 4,4 för kvinnor. 

Samtidigt uppger 17 procent att de tidigare år druckit mer än de egentligen velat eller tänkt sig under midsommar. Fler män (21%) och medelålders (22%) än kvinnor (13%) och äldre (10%) svarar så. Nära var tionde (9%) har också tidigare drabbats av kraftigt illamående till följd av alkoholförtäring under tidigare midsommarfiranden.

Öl, vin och brännvin mest populärt under midsommar 
Öl är den alkoholhaltiga dryck som flest (45%) planerar att dricka på midsommar, följt av vin (41%) och brännvin (24%). Smaken skiljer sig mellan män och kvinnor: varannan kvinna föredrar vin medan sex av tio män vill ha öl. Nära var fjärde (23 %) planerar att vara helt nyktra.

– Ska du dricka på midsommar så välj kvalité före kvantitet och drick långsamt och njutningsfullt; det minskar risken att konsumtionen skenar iväg. Idag finns dessutom en uppsjö alternativ för den som vill varva med alkoholfritt eller inte dricka alls, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Från undersökningen:

Vilken typ av alkohol kommer du att dricka på midsommar?
Öl: 45%
Vin: 41%
Brännvin/vodka: 24%
Kommer inte att dricka på midsommar: 23%
Cider: 11%
Annan sprit: 10%
Gin: 7%
Vet ej: 7%
Vodka: 6%
Lätt/mellanöl: 5%
Kommer att dricka någon form av alkohol (summering), 70%Bas: 1055 

Hur många standardglas, totalt, tror du att du kommer att konsumera på midsommar?
4-6 standardglas: 36%
1-3 standardglas: 32%
7-9 standardglas: 15%
10-12 standardglas: 10%
Tveksam/vet ej: 3%
13-14 standardglas: 2%
15-16 standardglas: 1%
16+ standardglas standardglas: 1%
Bas: 739

Om du tänker på din alkoholkonsumtion under/efter tidigare midsommarfiranden, vad av följande har hänt dig?
Ingen av nedanstående: 63%
Jag har druckit mer alkohol än jag egentligen velat/tänkt mig: 17%
Jag har drabbats av kraftigt illamående: 9%
Har aldrig druckit alkohol på midsommar: 9%
Jag har drabbats av minnesluckor: 7%
Vet ej: 3%
Jag har gjort någon annan i sällskapet ledsen/arg: 2%
Bas: 1055

Om undersökningen  
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 januari-2 februari 2022. Totalt intervjuades 1055 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.  

Om WW ViktVäktarna     
WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, tidigare Weight Watchers, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Med digitala tjänster och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa ”communities” och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar de efter att inspirera till god hälsa för alla.  

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


35 − 28 =