
Det suggestiva ljudet från trummornas ökar i styrka i takt med att jag närmar mig Sienas snäckformade torg Piazza del Campo, fälttorget, och den mycket speciella vit och svartrandiga katedralen med Sienas svartvita flagga utanför. Det har återigen blivit dags för ryttartävlingen Palio som hålls två gånger per år och trots att det magnifika torget som kantas av restauranger, historiska byggnader och fontänen Fonte Gaia från 1342, är gigantiskt stort är trängseln påtaglig. Publiken kämpar om de bästa platserna för att kunna se när de tidstypiskt och färggrant klädda ryttarna leder in sina hästar inför tävlingen som snart startar och publiken vet att de kommer att få se något unikt. Ingen annanstans firas något liknande och stämningen är så intensiv att en fotbollsmatch bleknar.

Palio är ursprungligen en kamp mellan stadens sjutton olika distrikt, contrade, även om de var 59 i en svunnen tid. De tio som deltar vid varje tillfälle, sju av tradition och tre som lottas, visar upp en explosion i färger och varje contrade, som även skulle kunna kallas stadsdel, har sina egna symboler och färger. När du går runt i de vindlande gränderna kommer du att se var stadsdelsgränserna går för självklart är varje stadsdel smyckad på sitt eget sätt. Här är det inte lätt för främlingar att bli medlem, bara de som föds i stadsdelen kan bli en fullvärdig medlem och var och en som bor där har döpts i dess egen fontän. Stoltheten över sitt ursprung är blytung och Palio är en stor del av allas liv.

Tävlingen hålls i två omgångar, den 2 juli är det Palio della Madonna di Provenzano och den 16 augusti äger Palio della Assunta rum. Men datumen luras lite, vardera omgången håller på i fyra dagar, Provenzano startar med en uppvärmning den 29 juni som kulminerar i det avgörande loppen den 2 juli medan Assunta hålls på motsvarande sätt den 13-16 augusti. Att vinna betyder allt!

Den första dagen hålls tratta, en typ av lottning om vilka hästar som de olika lagen blir tilldelade, för även om varje contrade har sin egen jockey har de inte sin egen häst. Staden är värd för sex provridningar som hålls före det officiella loppet, en på morgonen och en på eftermiddagen under de tre dagarna, men under dessa uppvärmningar försöker de som utsetts till jockey att undvika att trötta ut sina hästar för mycket. Både juli- respektive augustiloppen föregås av den historiska processionen och följs av utomhusmiddagar i varje contrade. Paliodagen inleds med en mässa klockan åtta, Messa del fantino (mässa för jockeyerna), i kapellet bredvid Palazzo Comunale och sedan bekräftas namnen på de som får äran att rida hästarna, segnatura dei fantini, i Palazzo Comunale, På eftermiddagen välsignas hästarna vilket följs av den historiska paraden på piazza del Campo.

Även om stoltheten över den egna stadsdelen är betydande har Palio utvecklats till hela Sienas gemensamma evenemang, något som drar mängder av turister från hela Italien och även en del mer långväga besök. Detta historiska evenemang hölls första gången redan 1633 medan de historiska rötterna kan spåras till början av 500-talet men ivern att hålla traditionen vid liv har inte avtagit, snarare tvärtom. Det är en folkfest som du inte hittar på många ställen och som mycket väl kan jämföras med Tysklands karnevalskultur. Det ger Sienas invånare en verklig känsla av gemenskap eftersom alla som bor i staden arbetar året runt för distriktet och dess aktiviteter. Varje contrade har också sitt eget museum som visar upp minnen och tidigare segrar, inte minst den Drappellone, ett stort konstverk i form av ett målat draperi där segern avbildats.

Evenemanget är gratis men ett par saker är bra att känna till. Ta med dig en solhatt, keps eller liknande och du kommer att behöva något att dricka för väl inne på piazza del Campo kommer du inte att kunna lämna platsen när tävlingarna börjat. Vill du ha en bra plats går det inte heller att vara ute i sista minuten. Unna dig en biljett till de uppbyggda läktarna, du kan köpa platser i olika butiker i centrum och se tävlingen mer som en oförglömlig folkfest än en hästtävling. Jo, är du i närheten när evenemanget går av stapeln ska du inte tveka att besöka det men även i övrigt är Siena en fantastisk stad att vandra runt i.

För det är en fascinerande upplevelse att bara promenera runt i de vindlande gränderna bakom Piazza del Campo med Palazzo Pubblico, stadshusets 102 meter höga torn Torre del Mangia vilket är det näst högsta från tidsepoken i hela Italien. Efter 505 trappsteg når du toppen med en häftig utsikt över staden och du får förstås inte missa den påkostade innergården. Från de bredare gränderna går spännande valvtäckta små gränder man mer än gärna utforskar. Här öppnar sig fantastiska platser som torget Tolomei där man hittar det som anses vara Sienas äldsta privata palats som troligen byggdes runt år 1000 medan torget Salimbeni ståtar med tre palats byggda som ett U med en fontän i mitten. Det finns mängder av platser att utforska och allt är intensivt. Husen står tätt, gränderna är många men upplevelserna stora.

Katedralen tål att bli kallad en av världens vackraste kyrkor och ett måste att besökas. Den är bräddfylld av både vackra målningar och statyer. Missa inte att gå in i den!

Sienas ovanligt välbevarade renässansmiljöer bjuder på just stora upplevelser vilket gör staden extra spännande. Vi är förflyttade till en tid när varje stad var unik, långt ifrån den likriktning som präglar vårt samhälle idag när till och med länder tenderar att bli allt mer lika. Här dröjer sig Sienas unika matkultur kvar och de små butikerna erbjuder lokalproducerade produkter saluförda och omsorgsfullt tillverkade av personer med karisma. Salamikorven smakar på det sätt den bara gör i Siena och i näraliggande Florens erbjuds något annat.

Här finns kakorna med månghundraårig historia så visst ska du prova på den. Bara här finns panforte som måste prövas även av de som annars inte är förtjusta i kakor. På restaurangerna beställer du in ljuvliga pastarätter, gärna som delade portioner, och njuter av flera kulinariska sensationer samtidigt, lite som ett svenskt smörgåsbord. I vinkällarens valv finns fantastiska viner som inte heller de finns någon annanstans än här. Du kan utan problem unna dig en kulinarisk vandring du inte kan få någon annanstans än i Siena för i nästa stad är det annat som erbjuds. Italiensk matkonst är svårslagen men trots det med stora lokala skillnader!

De spännande gränderna som lämpar sig för långa promenader bjuder på ett Italien i koncentrat och dessutom är den omgiven av Toscanas underbart vackra natur. I närheten finns monumentala Florens som erbjuder en helt annan upplevelse och så finns förstås turistmetropolen Pisa som knappast behöver någon närmare presentation. Även de mindre välkända städerna Lucca och Barga hör till pärlorna i denna trevliga region och man bör dessutom åka upp till någon av de städer som ligger högst upp på bergstopparna.


Även om städerna har olika karaktär är de omisskännligt italienska. Hela tiden kantas gränderna av butiker och restauranger, allt ifrån det lyxiga i källarvalven till det vardagliga, för trots turismen är det en levande stad med vanliga invånare. Ingen lär flytta från sin contrade, sådant gör man bara inte.

Kyrkan St Chrisopher är en av de äldsta och mest betydelsefulla i Siena. Den dateras till 1000-talet och även den är väl värd ett besök.

Köpmanhuset, Loggia della Mercanzia, med sina tre kolonner och rika utsmyckning anses vara ett av de finaste kvarvarande exemplen på inhemsk arkitektur från perioden. Arkitekterna som valdes för bygget var Sano di Matteo och efter 1428 Pietro del Minella som mellan 1417 och 1444 skapade denna ikoniska byggnad i en övergångsstil mellan gotik och renässans. De vackra statyerna tillkom dock på 1500-talet och ytterliga en våning på 1600-talet. 1667 kom de som nu huserar i byggnaden på plats och även de har satt sin prägel på byggnaden men främst genom den nya fasad de skapat ut mot Piazza del Campo och på 1800-talet ändrades dekorationer och fresker av valven, loggian.

Den fantastiskt vackra loggian består av tre valv på rikt dekorerade pelare och de två statyerna på de yttre pelarna föreställer St. Peter och St. Paul och de skapades av Vecchietta mellan 1458 och 1462, de andra tre statyerna föreställer tre av stadens fyra antika skyddshelgon, San Savino, Sant’Ansano och San Vittore som skapades av Antonio Federighi 1458-1459. Kortsidorna har två marmorbänkar, där den högra är extra intressant på grund av figurerna från romersk historia.

Om man besöker Siena för första gången känns det som att bli slungad tillbaka i tiden eftersom allt har förblivit som det var. Här kan med rätta påstå att man kan återupptäcka de medeltida århundradena, en period av maximal konstnärlig och civil prakt. En av de vackraste gränderna i antika Siena är Via di Città som går från Loggia della Mercanzia och leder till kyrkan Sant Agostino från 1200-talet.
Det är en fantastisk stad att besöka, missa den inte!
GPS: 43°19’06.9″N 11°19’43.0″E

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Raimond Spekking
Bli först med att kommentera