Säsongsöppning för Fredriksdal

Annons:

Lika självklart som sillen på påskbordet öppnar Fredriksdal museer och trädgårdar sin säsong med påskfirande. Påskjakt, vernissage och programsläpp är lite av innehållet den händelserika familjedagen 14 april. Inte alls lika traditionellt, utan istället helt nytt och lika spännande, är Fredriksdals deltagande under Helsingborgs Stadsmässa H22 och den nya ljudbaserade upplevelsen Om väggar kunde tala i Lillarydsgården på museiområdet. 

Men säsongen börjar med något bekant. Traditionsenligt öppnar Fredriksdal sin säsong i påskens tecken. Det blir påskjakt, vernissage, programsläpp och det svänger lite extra i stadskvarter, hus och gårdar under skärtorsdagen. Mellan 11.00–15.00 under skärtorsdagen kan du möta personal från Helsingborgs museum på Lillarydsgården, i herrgården och stadskvarteret som berättar, slöjdar och visar. 

– Äntligen säsongsöppning! Vi har planerat länge för det här året – som ju blir extra händelserikt för oss på Helsingborgs museum och Fredriksdal museer och trädgårdar. Med över 60 programpunkter, H22 City Expo, utställningar, innovationer, föredrag, prova-på och kurser. Vi ser fram emot en härligt inspirerande säsong tillsammans med våra besökare, säger Nina Petersson, samordnare på avdelningen Uppleva & lära vid Helsingborgs museum.

Om väggar kunde tala
Om väggar kunde tala är ett innovationsprojekt och ny utställning för säsongen. Storstugan på Lillarydsgården har uppdaterats med högtalare som tar med besökarna till en svunnen vardag för 200 år sedan.

– Lillarydsgården var inte bara ett hem och en arbetsplats. Den var också början och slutet på hela livet för många av människorna som bodde där. Här föddes de, växte upp och slutligen dog, berättar en av projektledarna, antikvarien Pelle Johansson. 

Projektet som kallas för Om väggar kunde tala är en helt ny utställning i form av ljud och specialskriven musik. Utställningen är en kombination av historieförmedling och en besökarupplevelse. Bakom projektet står Region Skåne och Helsingborgs museums personal som även agerar skådespelare, en fokusgrupp från centrumskolan och musiken är komponerad av Christofer Malmström. Vernissagen hålls på skärtorsdagen 11.00–15.00. 

Kvasthilda och övriga programpunkter

Klockan 15.00 på skärtorsdagen kan alla leksugna familjer träffa häxan Kvasthilda på Blåkulla, som lär ut roliga lekar och busiga sånger för hela familjen. På gräsmattan vid stadskvarteret.

Övrigt på programmet under säsongsöppning 14 april: 

– Spelmän och pop-up-musik med Ninni och Laif
– Diskutera modet kring 1955, 1972 och 1999 vid Erica modehus
– Besök vår syateljé och prova att sy på en trampmaskin
– Diskutera byggnadsvård med stadsantikvarierna
– Snacka cykelnostalgi
– Skapa i barnverkstan
– Få reda på mer om föremålen i Öppet magasin
– Besök Herrgården och låt dig inspireras av findukat påsksupé från 1800- och 1900-talet.

GPS: 56°03’30.9″N 12°43’19.9″E

Bildcred: Helsingborg

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


33 − = 26