
Alldeles vid Nynäs slott ligger en liten camping nära Sandviksbadet. Här i naturreservatets sydöstra del är det därför nära både för de som vill besöka slottet, bada eller vandra.

Ibland kan gränsdragningen mellan ställplats och camping vara hårfin men den här lilla campingen där en plats kostar en hundring per natt, el kostar trettio, liknar nog mer en ställplats som tar emot både husvagnar och husbilar. Vid campingen finns en modern servicebyggnad och en sommaröppen kiosk. Du behöver inte förboka camping, det är bara att dyka upp.

Nynäs ett i högsta grad levande gods som var en privategendom till 1969 då det mesta av egendomen såldes till Södermanlands läns landsting (idag Region Sörmland) och 1984 såldes även huvudbyggnaden, “slottet”, med omgivande park och orangeri till Landstinget och Nationalmuseum.

Idag förvaltas Nynäs av Sörmlands Naturbruk, som tillhör Region Sörmlands kultur- och utbildningsförvaltning. Naturbruksgymnasiet Öknaskolan sköter lantbruket med såväl djurhållning och spannmålsodling på Nynäs marker. Närmast slottet finns en stor köksträdgård och i markerna bedrivs jakt och skogsbruk. Huvudbyggnaden fungerar som ett museum och parken är centrum för en livaktig kulturverksamhet.
Sedan 2010 finns här åter en stor köksträdgård, efter att ha varit borta i drygt femtio år. Den nya trädgården ligger på samma plats där den funnits åtminstone sedan 1600-talet. I slutet av 1950-talet lade man ner den tidigare köksträdgården för att i stället använda marken som beteshage åt gårdens kor. Här odlas nu återigen olika slags grönsaker och rotfrukter, kryddväxter, frukt och bär.

Resten av parken kring Nynäs slott började anläggas i början av 1800-talet men ändrades på ett genomgripande sätt kring sekelskiftet 1900. Terrasser och stenmurar bildar olika “rum” och ger den en särskild karaktär och det finns dessutom tre fontäner från 1800-talet och I söder bildar orangeriet från 1907 en praktfull fond.
Men Nynäs har gamla anor. Fynd och gravar från brons- och järnåldern vittnar om att området kring Nynäs har varit befolkat sedan mycket långt tillbaka i tiden. Det var framförallt tillgången på vattendrag, fisk, bytesdjur och odlingsbara marker som förde människan hit. Rundbosjön var en vik av Östersjön och man slog sig ner längs stränderna.
Under medeltiden lade adelsmännen sina styrande händer över området. Själva godset Nynäs finns tidigast omnämnt i ett brev från 1328 och sedan dess har Nynäs tillhört flera av de mest inflytelserika adelsfamiljerna som exempelvis Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bondeätten.

Gillar man inte att se slottet bjuder naturreservat på naturnära upplevelser med markerade strövstigar, till och med en tremilavandring längs Sörmlandsleden där det även finns grillplatser. Kartor finns i Butiken vid slottet. Men man måste förstås inte ge sig ut på så långa vandringar, bland de kortare rundslingor som finns på Nynäs kan till exempel rekommenderas en promenad längs Lövnäsudden vid Sandviksbadet (ca 1 km), Röstensleden strax intill (ca 1,5 km) eller den spännande leden runt Furholmen (ca 2,5 km) där det också finns en anslutningsstig till fågeltornet vid Trobbofjärden. Utmed Furholmenslingan kan du bland annat se resterna av gömmor för sjöflygplan från andra världskrigets dagar.
För mer information ring 0156 – 410 09. hemsida.
Pris: 100 kr/plats natt. Elstolpe: 30 kr/natt.
Vägbeskrivning:
Fortsätt på väg 219 förbi infarten till Nynäs slott. Efter ett par kilometer finns skyltar mot Sandvik/Klacka.
GPS: 58°48’29.2″N 17°21’58.5″E

Bli först med att kommentera