
Europas näst största mässa drog en rekordpublik och när de stängde dörrarna hade de räknat in 110 000 besökare, väl över de förväntade 100 000. Det är en viktig värdemätare när oron på den svenska marknaden är påtaglig i och med att såväl Elmia och den norska Caravanmessen drog färre besökare än de närmast föregående. I Norge föll besöksantalet med cirka 15 procent och farhågor finns nu för att det inte blir någon mässa där 2023. När det gäller Europas viktigaste mässa, Caravan Salon i Düsseldorf, fanns inga negativa tongångar, den slog alla tänkbara rekord både när det gäller publikantal och antalet utställare.
Visserligen visar branschen för fritidsfordon upp motstridiga resultat. I många länder sjunker antalet levererade husbilar vilket oftast skylls på bristen på basfordon, något som hände långt innan kriget i Ukraina och inte alls kan skyllas på det. Orsaken var att Fiat minskade sina leveranser vars orsaker kan diskuteras men i varje fall spelade en riktigt stor order från en internationell gigant inom varutransporter en väsentlig roll.
Det skapade svallvågor som resulterat i en variation på basfordon vi nog aldrig tidigare sett och nya spännande modeller har presenterats på löpande band. Vitaliteten i branschen har snarast ökat i och med detta.
Sedan kom pandemin som stängde fabriker och försäljningslokaler vilket, knappast förvånande, satte käppar i hjulen trots att nya fabriker öppnades av många bodelstillverkare eftersom de helt enkelt inte förmådde tillverka tillräckligt många husbilar i de befintliga produktionsanläggningarna för att möta den under flera års tid stigande efterfrågan.
Till detta kom brist på komponenter som är mest känt via halvledarbristen. Den här krisen späddes på av kriget i Ukraina, ett land som var en viktig leverantör av exempelvis kabelhärvor. Det ledde till kraftiga störningar hos alla fordonstillverkare och husbilar är inget undantag.
Nu späs det på med inflationen där köpkraft dras in via räntehöjningar och specifikt för fordon spelar de allt högre bränslepriserna in även om just dessa har en marginell effekt på totalekonomin för mobilt boende.
Men inget av detta har brutit intresset för att köpa husbilar och husvagnar. Tillverkarna redovisar fortsatt fulla orderböcker och leveranstiderna är långa. Det är även den bedömning som den tyska branschorganisationen CIVD gör, optimismen i branschen är stor och det rekordstora antalet fritidsfordon har gjort att campingplatserna runt hela Europa visar rekordsiffror trots att antalet ställplatser ökar och även gårdsparkeringar i FIFA:s regi där France passion kan tjäna som exempel och troligtvis även ren fricamping i spåren av den kraftigt ökande vanlife-trenden.
Att de två största mässorna i Europa nu visat upp rekord i antalet besökare ger alla med mobilt boende i blodet goda förhoppningar om att även 2023 kommer att bli ytterligare ett bra år trots en viss inbromsning i antalet leveranser. Med den ökande bredden av basfordonsfabrikat verkar det som att bristen på dessa kan ha ebbat ut 2023.
De nya modeller som visas upp med alternativa drivsystem väcker också optimism men vad som i detta tidiga skede går att anta är att det inte enbart kommer att handla om batteridrift för husbilar, minst lika intressant blir vätgasdrift. Där finns två möjligheter, direkt drift eller via bränsleceller.
Om kampen mot de närmast konfiskatoriska vägskatterna för husbilar får ett slut under 2023 kan även den svenska marknaden se motsvarande utveckling som förväntas och som känns påtaglig i övriga Europa. Intresset är det inget fel på.
Bli först med att kommentera