
Tyska ADAC har utfört en rad krocktester som visar att det är farligt att sitta bak i de flesta husbilar. De rekommenderar därför med emfas att tillverkarna gör ramarna för soffan som används som passagerarplatser betydligt starkare då de som byggs i trä kollapsar vid en olycka. Detta resultat framkom vid krocktester 2021 och därför rekommenderas tillverkarna att börja använda metallkonstruktioner som är mycket säkrare. Ett tredje krocktest, den här gången med baksätet på VW Grand California, bekräftade också överlägsenheten.
– Vår testserie visar att tillverkarna snarast behöver förbättra detta, säger Andreas Ratzek, projektledaren som ansvarar för krocktestserien från ADAC Technik Zentrum på ADAC:s hemsida.
Resultaten från testet 2020 är tillämpliga på de flesta vanliga husbilar, plåtisar och delintegrerade fordon eftersom instabila baksäten med träunderbyggnad används i de flesta husbilar som säljs i Tyskland.
ADAC lyfter i sin redovisning fram VW Grand California som visar att konstruktionen kan göras mycket säkrare. I den är bara baksätets panel tillverkad av trä, den bärande delen är en 4,4 kilo tung ram av fyrkantiga stålrör. Utvärderingen av dummydata visade att barn och vuxna har goda chanser att överleva en olycka med lindriga skador.
– Soffan står emot påfrestningarna från krocken och skapar därmed grundkravet på ett bra skydd, säger Ratzek, skaderisken för de åkande i ryggen är låg.
Säkerhetsmässigt är VW California exemplariskt men svagheterna är uppenbara om man använder barnstolar. Med en bredd på 420 millimeter vardera är de två sätena lite för smala. Bristen på utrymme begränsar avsevärt valet av barnstolar.
Testserien visar att branschen behöver göra betydligt mer för säkerheten för både barn och vuxna.
– Tillverkarna av husbilar måste omedelbart förbättra konstruktionerna och utrusta alla fordon med stabila baksäten. Detta är inte särskilt komplicerat och märks bara lite i vikt. Med en konstruktion i stål är stolsramen strax under fem kilo tyngre, men mycket säkrare, säger Ratzek.
När det gäller barnstolar vill Ratzek att alla tillverkare uppfyller kraven för i-Size-godkännande vilket skulle innebära att nästan alla barnstolar får plats men framför allt skulle kunna fästas på ett säkert sätt. I de flesta husbilar, inklusive California, är sätet mycket högt vilket gör att stödbenet inte når ner till golvet. Stödbenet som är fäst på många barnstolar förhindrar att barnstolen tippar framåt vid en olycka.
ADAC framhåller vidare att man tar bort eller fäller ned matbordet framför den bakre sätesraden under körning.
Trafikverket angav när de testade husbilar i enlighet med Euro NCAP att det mellan 2014 och 2019 omkommit sex personer men av dessa omkom fyra under 2018 vilket påverkat periodens statistik negativt. Det var inte heller enbart antalet omkomna i husbilar som ökade kraftigt, under 2018 omkom 325 personer på vägarna i Sverige vilket bröt den relativt stabila nedåtgående trenden sedan 2010 beroende på hur man tolkar statistiken. Därefter har antalet olyckor återigen minskat.
Under perioden 2014 till 2017 inträffade en olycka där de båda i husbilen förolyckades och under 2018 inträffade tre olyckor varav en med två omkomna. Två av olyckorna var mötesolyckor där husbilen blev påkörd av en personbil som krockade med husbilen och en var en singelolycka. Kanske var dessa mötesolyckor resultatet av att personbilen gjorde en omkörning men av hänsyn till den personliga integriteten kan vi inte skriva om detaljer i respektive olycka. Totalt inträffade det alltså fyra olyckor med sex omkomna.
Kolla in Trafikverkets film även om de överdriver risken att råka ut för en olycka. Självklart strävar alla efter att krocksäkerheten ska vara så hög som möjligt och det inkluderar att du själv inte har lös inredning som kan fara runt vid en plötslig inbromsning. Det gäller även exempelvis hunden som bör finnas i en bur eller vara fastspänd med en sele.
Bildcred: Trafikverket / Faksimil video
Bli först med att kommentera