Så här vill vi fira påsk

Annons:

Påsk är favorithögtiden för en av fem svenskar och äggjakt en av de viktigaste traditionerna. Det visar en ny rikstäckande undersökning om sju högtider som Amazon låtit Sifo utföra.

Likt de flesta högtider finns ett antal traditioner som är tätt förknippade med påsken och som förgyller firandet. De fem populäraste påsktraditionerna är påskpynt, påskäggsjakt, måla påskägg, påskbrasa och påskgudstjänst enligt undersökningen.

– Redan på 1800-talet åt man godis ur påskägg. Men under första halvan av förra seklet kom dels påskharen från Tyskland och dels introducerades smågodiset i Sverige. Den kombinationen blev starten på traditionen att gömma påskägg i trädgården och låta barnen leta, säger Mattias Axelsson, traditionsexpert.

Bildcred: Piqsels

I år uppmärksammar Amazon påsken och påskäggstraditionen lite extra, med särskilda erbjudanden och en virtuell äggjakt på Amazon.se. Och det finns det fler som gör. I husbilsbranschen uppmärksammar vi på Rolling Homes att Vincents i Varberg också har en påskäggsjakt liksom ett större antal campingplatser!

– Påsken är en av Sveriges favorithögtider och en utmärkt tid att umgås med sina nära och kära, äta påskmat och samlas kring några av våra mest älskade påsktraditioner. Vi bjuder in till påskfirande på amazon.se med en egen virtuell påskäggjakt på vår sajt, säger Gulfem Toygar, Sverigechef för Amazon.

En av fem svenskar har påsken som sin favorithögtid (19 procent). Det är framförallt i de södra delarna av landet som påsken uppskattas, där säger en av tre att det är favorithögtiden.

– Att påsken är populärare i södra Sverige beror med all sannolikhet på att våren nästan alltid är kommen, även de år när påsken infaller i slutet av mars och det fortfarande kan vara snö även i mellersta Sverige, säger Mattias Axelsson.

Bildcred: Pixabay

Midsommar är dock svårslagen, 45 procent svarar att det är favorithögtiden på en lista med sju olika högtider.

När det gäller maten finns det ett antal tydliga favoriter; Ägg (54 procent), Sill (35), Påskmust (34), Påskgodis (33) är det som vi har svårast att klara oss utan på påskbordet. Även Lax (20) och den återkommande högtidsmaten köttbullar (12) finns med bland det som utmärker sig när de som svarade fick välja de tre viktigaste rätterna från en lista. Noterbart är också att lamm, som historiskt ofta sammankopplats med påsken bara lyfts fram som oumbärligt av sju procent av de tillfrågade.

– Att vi alls äter ägg till påsk beror på att man under den katolska påskfastan inte åt ägg. Samtidigt värpte hönorna under våren mycket ägg, så när fastan tog slut i och med påskhelgen fanns det många ägg att äta, säger Mattias Axelsson.

Undersökningen visar också att påsken inte är lika tätt sammankopplad med stress och långa förberedelser som många andra högtider. Bland de tillfrågade svarar två av tre att det inte är jobbigt att förbereda och fira påsk. Av de saker som trots allt kan vara lite av ett aber lyfter de tillfrågade framförallt fram att trängas i affärer för att handla allt som behövs (11 procent).

Om man skulle bjuda in någon utanför familjekretsen finns det en tydlig favorit. På en lista med 15 välkända och folkkära profiler är det kocken Tareq Taylor som är den självklara favoriten bland de tillfrågade. Hela 36 procent svarar att de helst vill ha förra årets julvärd som gäst vid påskbordet, följt av skridskoåkaren och guldmedaljvinnaren Nils van der Poel (19 procent) och en delad pott mellan Babben Larsson och Anders Bagge som båda fick 17 procent av rösterna.

Sifo ställde aldrig frågan om var vi helst vill fira påsken men det är väl ingen vågad gissning att det råder full enighet bland våra läsare i varje fall. Campingen måste väl vara det givna alternativet!

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Amazon. Den bygger på ca 1000 intervjuer med svenska allmänheten, 18-79 år, och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 11-13 mars 2022.

Bildcred: Pixnio
Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


15 − = 14