Rothenburg o.d.T. är Tysklands mest tyska stad

Annons:

Det är trolskt. Det är tyskt. Det är snett och vint. Det är medeltid. Hela miljön andas historia och du kommer att bli förförd!

Bildcred: Pixabay

Att Tyskland är korsvirkeshusens Mekka vet de flesta men nog kan man ändå gradera det. Här vid Romantische strasse ligger den stad som ofta beskrivs som den mest tyska stad som finns. Den heter Rothenburg ob der Tauber, den röda borgen på floden Tauber, och på inledningsbilden ser du Plönlein som ursprungligen var en charmig marknadsplats som nu blivit ikonisk, kanske den mest avbildade tyska plats som finns. Med Siebers-strasse som försvinner nedåt till höger och Kobolzeller-strasse som går genom stadsporten är det tyska atmosfären så närvarande som det går att tänka sig. Nu är det inte ofta platsen är folktom eftersom turisternas sorl och smattrande kameror oftast gör den till en hektisk plats. Så kanske det var även förr om man sorterar bort det där med kamerorna som ju inte ens smattrar längre. Då var det rop från bönderna som sökte uppmärksamhet. Det som skördats på morgonen var solmoget. Det doftade lika fräscht som det smakade, på något sätt var dofter och smaker mer intensiva då, åtminstone inbillar jag mig det. Odörerna var nog även de mer intensiva, nu är det mesta tillrättalagt och hittas plastinpackat i en kyldisk i en jättelik supermarket. Säkerligen mer hygieniskt men marknader har för mig en oemotståndlig charm. Den finns fortfarande i Rothenburg även om den flyttat till den stora marknadsplatsen. Nu är Plönlein reserverat för turisterna som brett ut sig och finns överallt i denna så charmerande stad där det inte finns några nybyggen innanför stadsmuren. Det är uppenbart dessa miljöer som lockar turister i mängd.

Bildcred: Wikimedia / Uli

Stadens anor får man gå mer än tusen år tillbaka i tiden för att hitta. Historian rymmer bland annat ett slag under det trettioåriga kriget och försynen har låtit stadens miljö fått behålla sin ursprungliga charm.

Bildcred: Wikimedia / LBM1948

Tyskarna själva betraktats den som den mest typiska tyska staden i hela Tyskland och den har även fått tjäna som miljö och inspiration till många böcker och filmer.

Bildcred: Pixabay

Staden domineras av den intakta ringmuren med stadsportarna samt naturligtvis kyrkan, S:t Jakob, vilken började byggas 1311 och som med sitt norra torns 57,7 meter syns över hela staden. Bara kyrkfönstren är 18 meter höga!

Bildcred: Pixabay

Men här finns även i övrigt en fascinerande stadsmiljö med mängder av korsvirkeshus, torg och små mysiga uteserveringar så miljön är som gjord för en lugn avstressande dag. Man ska vara försiktig med anekdoter eftersom personliga upplevelser inte upprepar sig men när jag första gången stod utanför S:t Jakobs kyrka med en passionerad guide klädd i medeltida kläder hördes orgelmusiken som ett bakgrundsljud. Det gav en mycket speciell stämning som jag sent kommer att glömma. Jag rekommenderar dig på det bestämdaste att gå på en guidad stadsvandring.

Bildcred: Wikimedia

Att staden har sådan charm beror även på att den är byggd i lagom backig miljö vilket ger ett annat perspektiv jämfört med en helt plan stadsmiljö.

Bildcred: Wikimedia / Bernhard Hanakam

Men miljön till trots är det fullt med affärer och en av de mest kända är den som säljer julpynt. Den är öppen året om, ligger i ett trevåningshus och det du inte hittar här i julpyntsväg finns ingen annanstans heller. Missa inte att museet för julfirande, Weihnachtsmuseum.

Bildcred: Wikimedia / Damir-zg

Är det någon tysk stad du ska besöka så är det Rothenburg. Bo exempelvis på den näraliggande ställplatsen eller campingen och sätt av minst ett dygn så att du har tid att promenera runt en dag och en kväll, njut av marknadsplatsens historiska atmosfär, det vackra rådhuset och inte minst den unika stadsmiljön i sig.

Bildcred: Wikimedia / H2k4

Det kommer att bli ett besök i en miljö du intre trodde fanns!

Bildcred: Wikimedia / Tilman2007

Romantische strasse börjar vid Würtzburg och slingrar sig ner till Füssen och hinner på vägen passera flera slott och medeltida städer. Vägens namn myntades först på 1950-talet medan städerna och slotten har betydligt äldre anor. Men gör inte misstaget att välja den parallella motorvägen utan följ den brunskyltade landsvägen, Bundestrasse, något väster om Autobahn.

GPS: 49°22’36.2″N 10°10’45.8″E

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Berthold Werner

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 7 = 2