Römö, en ställplats med speciell karaktär

Annons:

Det finns ställplatser och så finns Römö. Lite så lyder kommentarerna om man börjar diskutera med någon som övernattat på den här mycket speciella danska ställplatsen som på danska skrivs Rømø.

Ställplatsen öppnades vid nyår 2014 och hade då plats för 28 husbilar men har utvidgats så att den nu har tre separata områden med tillsammans minst 200 platser. Det finns även extra stora platser där även längre husbilar kan parkeras med gott samvete. Inte utan orsak har den rankats som “Top-Platz” flera gånger sedan 2015.

Oasen Rømø är redan legendarisk och har blivit Danmarks mest besökta ställplats vilket gjort att man inte alltid kan räkna med att det finns plats trots att antalet platser utökats efterhand. Även antalet gäster ökar i takt med att husbilarna blivit fler och fler känner nu till Römö som är Danmarks sydligaste ö i Nordsjön och bara ligger tre kilometer norr om den mer bekanta tyska ön Sylt. Rømø förbinds med fastlandet genom en nio kilometer lång väg på en bank som på fastlandet utgår ifrån Skærbæk.

Rømø har en hundraårig historia som badparadis med Nordeuropas bredaste sandstrand i Lakolk och Sønderstrand. Lakolk beskrivs ofta som den största och bästa stranden med såväl utmärkt sand som aktiviteter som windsurfing och beach-volley. Landskapet på ön växlar mellan sanddyner, hedar och kärr och erbjuder rika möjligheter för både cykling och promenader i en miljö med både rikt växt- och djurliv. Vill man gå på organiserade vandringar erbjuds guidade turer och tidvattnet skapar dessutom ett naturfenomen som kallas “Black Sun”.

Den mycket speciellt utformade miljön har lockat många, även de som kommer långväga ifrån, och platsen har fått lite av kultstatus över sig. Nöjda gäster har till och med skapat en inofficiell Facebook-sida (Oasen Rømø), så intresset att besöka den har spridit sig som ringar på vattnet.

Husbilarna parkeras på grusunderlag i en cirkel runt omkring en damm och det är gräs mellan tomterna. Miljön är långt ifrån de vanliga ställplatsernas men de två cirklarna med en konstgjord sjö i mitten har numer kompletterats med ett traditionellt anlagt område. Tömning är gratis men man får betala för påfyllning av vatten. Kolla deras hemsida för aktuella priser.

Att det dessutom är cykelavstånd till havet och orter med restauranger om du inte nöjer dig med områdets bageri, butik och krog. Servicebyggnaden har tvättmaskin samt torktumlare och vill du basta finns även en sådan. Det finns även en gemensam grillplats och området har WiFi.

Visst passar namnet Oasen extra bra på en plats som denna?

Här hittar du den året-runt-öppna ställplatsens hemsida, GPS är N55°05’37’’, E08°32’26’’

Bildcred: Oasen Römö

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


86 − = 84