Riquewihr, en sagolikt vacker fransk stad

Annons:

Inte långt ifrån tyska gränsen i nordöstra Frankrike, mellan bergen och Alsaces slättland vandrar vi in i en av de vackraste byarna som finns i området Alsace. Kanske till och med en av Frankrikes vackraste. Det är ingen speciellt stor stad som du hittar mellan Obernai och Eguisheim, mellan tallskogar och typiska elsassiska byar. Med sina drygt tusen invånare ska man kanske fråga sig om den ens ska kallas för stad. Men detta till trots ger den besökarna en extra stor upplevelse. Upplevelsen kryddas dessutom av att Riquewihr har sina rötter i 1200-talet, en tid då städer var mindre och numer ofta i det närmaste ses som ett friluftsmuseum. För på många sätt har fransmännen lyckats behålla charmen trots att de flesta kvarvarande husen är från 1400-talet och ett par hundra år yngre.

Korsvirkeshusen från medeltiden är mer färgstarka än man är van vid, spontant går tankarna till den lika färgstarka staden Sighișoara i Rumänien som ofta beskrivs som en av Europas vackraste medeltida miljöer men här har den konkurrens. I Riquewihr klapprar klackarna mot gatornas kullerstenar och små charmerande innergårdar med fontäner och brunnar öppnar sig när man tittar in i valven. Som den turiststad Riquewihr ändå är finns det mängder med souvenirbutiker och små restauranger och förstås även caféer. Det ger en charm som är svårslagen, det finns överraskningar överallt. Precis som man önskar sig när man har gott om tid för sin upptäckarglädje.

När jag var barn, det vill säga för väldigt länge sedan, vaknade jag upp i en ort efter Mosel. Vilken det var har jag sedan länge glömt men det spelar inte någon roll. Det var mina föräldrar som tagit med mig och vi sov över i något småskaligt hotell och jag sov med öppet fönster. Utanför strilade regnet sakta och jag hörde klapprandet från fötter mot den kullerstensbelagda gränden. Det är ett minne som fortfarande lever kvar men kommer upp till ytan när jag besöker orter som Riquewihr. Här ska man inte ha bråttom, jag stannar gärna längre än tänkt när jag kommer förbi. Kanske är det tack vare mina personliga minnen men även många andra verkar lockade av denna småskaliga och djupt charmerande miljö långt från betongens tristess. Möjligen kan man kalla Riquewihr för en turistfälla men om de är som här bekommer det mig inte. Det kan till och med vara befriande att fler upptäckt denna pärla.

Bildcred: Wikimedia / Ralph Hammann

Tornet på bilden kallas Dolder och är numer ett museum, självklart ska du inte missa det även om man i det här vindistriktet gärna sätter man sig ner och njuter av ett glas högklassigt vin medan man studerar de som flanerar förbi. Det är en region med en stark identitet, en kultur där det latinska och germanska blandas på ett sätt som vare sig det övriga Frankrike eller Tyskland kan erbjuda och där det fotograferas flitigt. Kombinerar man vinet med en god ostbricka blir upplevelsen extra minnesvärd eftersom få slår fransmännens passion för det goda livet, så legendariskt att man inte kan undgå att referera till La Dolce Vita.

Bildcred: Deposit Photo

De fantastiska fasaderna är dekorerade med blommor som ytterligare förstärker den färgstarka miljön, är huset vitt blir de röda blommorna mot korsvirkesväggen något som mjukar upp det hårda. Här vandrar man långsamt och beundrar den välbevarade och pietetsfulla miljön.

Jo, Riquewihr lämpar sig utmärkt för alla som är det minsta intresserade av charmiga medeltida städer och är ute efter de bästa som finns. Det är dessutom en stad som inte alla känner till och ger dig något att berätta om för vänner och bekanta.

Bildcred: Wikimedia / Rauenstein

Staden kunde genom lyckosamma omständigheter ta sig igenom andra världskrigets förstörelse och är en av de få som aldrig bombades allvarligt, något som gör Riquewihr unik i området. Vill man fördjupa sig i historian finns ett intressant museum om det. Idag är Riquewihr med i listan “The most beautiful villages of France” och redan på 1600-talet räknades den som en av de viktigaste vinstäderna med en omfattande handel.

Bildcred: Wikimedia / Psu973

I närheten ligger slottet Haut-Koenigsbourg (GPS: 48°14’49.2″N 7°20’48.7″E) som i nästan 900 år har dominerat vinvägen i Vosgesskogen där man från torget har en magnifik panoramautsikt över Alsaceslätten, Vogesernas dalar, Schwarzwald och om vädret är extra klart så långt som till Alpernas toppar. Colmar ligger inte heller långt bort och lockar till besök.

GPS: 48°10’52.6″N 7°16’33.6″E

Turistinformationen erbjuder historisk rundvandring, något som gör det enklare att hitta stadens bästa platser i kombination med förklaringar vad byggnaderna använts till. Missa inte fängelset tjuvarnas torn, vinmakarnas hus och vingårdarnas rundvandingar till källarvalven med tillhörande vinprovningar.

Det finns näraliggande camping, GPS: 48°09’43.5″N 7°19’01.6″E. Hemsida.

Var?

GPS: 48°10’41.2″N 7°16’44.9″E

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Zairon

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 5 = 1