Rekord för motorrelaterade ärenden hos ARN

Annons:

Efter att bland annat konsumentköplagen ändrades så att den så kallade presumtionsregeln ökades från sex månader till 24 har antalet ärenden hos Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, ökat kraftigt. Regeländringen innebär att det är säljaren som ska visa att det krav som köparen har inte kan klassas som ursprungligt fel, det vi i dagligt tal kallar garanti. Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, bedömer att antalet motorärenden i ARN fortsätter att öka framöver.

Dessutom har de ärenden som handlar om prisförändringar på grund av räntehöjningen för leasingavtal ökat kraftigt, inte minst efter ett beslut nyligen då en bilägare fick rätt av ARN eftersom det stod “fast pris” i leasingavtalet.

För respektive första halvår under 2020 – 2022 har anmälningarna till området Motor hos ARN ökat från 1678 stycken 2020 till 1747 stycken 2021 och 2081 i år.

– Verkstadstjänster ligger idag på andra plats när det gäller antalet ärenden i ARN, säger SFVF:s vd Bo Ericsson i ett pressmeddelande.

Mot bakgrund av detta har SFVF fått frågan om de kan utöka antalet ledamöter som representerar föreningen på de nämndmöten som avhandlar motorärenden från 13 till 16. Det kommande halvåret (januari-juni 2023) kommer det att hållas 70 nämndmöten vilket är rekordmånga.

– Det är sexton ärenden per nämndmöte, och det är tyvärr nytt rekord, säger Bo Ericsson.

SFVF är en av totalt fyra branschorganisationer som är representerad i ARN:s nämnd för motorärenden och den organisation som har flest ledamöter i nämnden.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 1