Regler för däck på tunga husbilar ska utredas

Annons:

VTI har fått i uppdrag att förutsättningslöst utreda reglerna för vinterdäck på tunga fordon. Som tunga fordon räknas alla med en totalvikt på mer än 3,5 ton och inkluderar därför även tunga husbilar.

Regeringen skriver i sitt pressmeddelande att utredningen beställs för att undvika trafikstopp och olyckor och att det är viktigt att tunga fordon är rätt utrustade för vinterväglag.

De nuvarande reglerna infördes i december 2019 med avsikt att öka trafiksäkerheten och sedan dess är det krav på att alla hjul på tunga fordon måste ha vinterdäck när det råder vinterväglag.

Transportstyrelsen ska tillsammans med Statens väg- och transportforskningsinstitut följa upp vilken effekt dessa regler har haft och vid behov föreslå skärpta regeler om det ytterligare skulle kunna minska risken för olyckor och samhällsstörningar.

Rolling Homes talade med Mattias Hjort som är forskningsledare

– Vi kommer inte att göra någon avgränsning för tunga husbilar utan kommer att se vilka framkomlighetsproblem som finns.

Myndigheterna ska redovisa uppdraget till Infrastrukturdepartementet senast 31 mars 2023.

Regelverket har varit något snårigt då inte alla känner till att det är olika krav på husbilar under respektive över 3,5 ton. På tung husbil gäller regelverket för tunga fordon och de som vägt upp en husbil från 3,5 ton för att öka lastvikten får då samtidigt andra däckkrav.

Regelverken har olika krav för mönsterdjup, som på tunga husbilar ska vara minst fem millimeter, samt att andra bärighetskrav gäller.

Bildcred: Wikimedia / Santeri Viinamäki

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 1