Regeringen sänker skatten på diesel och bensin med en krona

Annons:

Vid regeringsförklaringen sades att både bränsleskatten och reduktionsplikten skulle sänkas och vid en intervju som SVT gjorde idag med Oscar Sjöstedt (SD) framkom att sänkningen blir en krona redan vid kommande årsskiftet.

– 6,7 miljarder kronor satsar vi på att sänka skatten redan nu till årsskiftet, säger SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt i intervjun.

Det fanns ytterligare ett löfte i regeringsförklaringen och det är att reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå på i dagsläget sex procent. Sveriges nivå är idag 30,5 procent för diesel men skulle egentligen redan ha varit högre. Denna höjning pausades tidigare för att undvika en ytterligare höjning under den redan då infekterade debatten och skulle ha kommit som en uppskjuten höjning på cirka 1:50 vid kommande årsskifte vilket tillsammans med årets höjning på motsvarande belopp torde inneburit cirka tre kronor. Sänkningen till sex procent kommer efter en utredning troligen att genomföras vid årsskiftet 2023 / 2024. Siffror som nämns i det sammanhanget rör sig runt fem kronor mot dagens pris men valutaändringar kan förstås tillkomma och i dagsläget är den svenska kronan rekordsvag mot både dollarn och euron vilket ytterligare pressar priserna uppåt.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


88 − 82 =