Ramslök, en doft man alltid längtar till

Annons:

Det doftar. Lukten av vitlök och gräslök från skogsvitlöken slår emot en. Ligger som en matta över nejden och klär skogen i vackert klargrönt. Den kommer från snövita oansenliga blommor, åtminstone om de inte växer tätt tillsammans som de gör i Kinnekulle. För där den växer, växer den i bestånd som kittlar både öga och näsa. Längre norrut trivs den inte. Men söderut, som i Tyskland, har den blivit en kultväxt som numer införlivats i det tyska köket. Något som på senare tid återigen blivit ett allt mer uppskattat inslag bland gourmeter. För där talar vi om en gammal tradition.

Bildcred: Pixabay / mobi99

Kinnekulle har blivit till ramslökens Mekka. Åtminstone om vi talar om Sverige. Det är här ramslökens dag anordnas, lagom till när sköna maj är till ända. Då har den redan samlat solens strålar ett par månader. Det anordnas fester. För som med många primörer är det något speciellt när de kan skördas eller som i ramslökens fall plockas. Har du inte besökt Kinnekulle under ramslöken blomning ska du ta en tur dit och njuta av naturens under.

Då går det ut pressmeddelanden om vad som är på gång. Trakten samlas i ett stort gästabud. Restauranger har specialmenyer och det doftar. Doftar vitlök och gräslök i ramslökens speciella mix. Men nu också från restaurangernas grytor vars dofter sipprar ut genom fönstren. Det blir närmast oemotståndligt att smita in någonstans och smaka på traktens specialiteter. Och de som vet hur den tillagas ger den inte för mycket värme, i så fall slutar dofterna från den delikata ramslökssoppan tvärt. I potatissalladen doftar det inte lika starkt, där är det istället mer smak men peston går inte av för hackor.

Det är ingen märkvärdig växt till utseendet. Har blad som liljekonvaljens, så lika att man nästan kan ta miste. Kanske lite blankare. Men när det gäller ramslöken är det bladen som doftar. Tar man fel kan det gå illa, liljekonvaljer är inget man kan äta.

Bildcred: Wikimedia / Tulipasylvestris

De stjärnlikt öppna, snövita blommorna sitter i toppen av en bladlös stjälk. Jo, också det som en liljekonvalj men ramslöken boll har i övrigt föga likhet med den. Och bollarna till blommor bildar en snövit matta

Att svänga ihop en egen potatissallad kryddad med ramslök är hur enkelt som helst. Ramslök ger den extra sting med mild vitlökssmak parat med gräsiga inslag, något som dina vänner kanske inte hunnit prova än. Tar du 800 gram potatis, lagom för fyra, behöver du 15 blad utöver fyra deciliter creme fraiche och en deciliter majonnäs. Men hur hittar man då ramslök? Tar du dig till en välsorterad grönsaksavdelning kan du ha tur att hitta den, men eftersom den är ganska dyr så det är bra att den också växer vilt. Ofta hittar du den i lundar där det är lite fuktigt och jorden är kalkhaltig och mullrik men tänk på att den är fridlyst i Blekinge och att skörda bladen innan blomningen. Men ramslökens dag har blivit ett begrepp som hela Kinnekullebygden deltar i. Självklart skiljer sig platser och deltagande företag något från år till annat men traditionellt viktiga platser är marknaden och tipspromenad vid Hellekis Säteri som är start och mål, fågelskådning och guidad visning vid Munkängarna samt Hellekis Trädgårdscafé och kök.

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Vandra på Kinnekulle

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


59 − 53 =