
Ska hastighetsövervakning kunna ske i privat regi? Den som sker i Storbritannien skrev vi på Rolling Homes om redan i april eftersom den rört upp starka känslor men även i Frankrike fälls många bilister på motsvarande sätt, eller åtminstone kan man påstå att polisen inte är inblandad.
Systemet bygger på att en fartkamera monteras in i en bil som ägs av den franska staten men framförs av en anställd i ett privat företag. Förfarandet har varit tillåtet sedan 2018 och sedan dess har antalet kamerabilar ökat markant, nu är de 450, och under helåret 2021 bötfällde dessa kamerabilar bilister på de franska vägarna med 76 miljoner euro, pengar som betalas in till den franska staten. Var tionde fortkörningsbot i Frankrike utfärdas numer på detta sätt och kamerabilarna finns I nuläget i åtta av landets 13 regioner men innan 2023 är till ända ska de finnas över hela Frankrike.
På sätt och vis kan tekniken jämföras med de hädangångna svenska trafipax-bilarna men dessa kördes av poliser.
Förarna av kamerabilarna, som själva övervakas hastighetsmässigt, ska följa en förutbestämd rutt och den diskreta kameran på instrumentpanelen läser automatiskt av de bilar som överträder hastighetsgränsen varefter informationen skickas till den franska myndigheten som utfärdar fortkörningsböter. Kamerabilens förare är inte inblandad i den automatiska avläsningen av de som överträder hastighetsgränsen och ger inte heller kamerabilens förare någon information om när en bilist “fångas”. Inte heller blir den som överträtt hastigheten stoppad eller på annat sätt varnad, det är följaktligen inte fråga om att kamerabilens förare fått någon befogenhet som polisen annars har. Sverige har istället valt att utrusta de senaste polisbilarna med en teknik som automatiskt kan avgöra hastigheten på omgivande biler oavsett om de färdas åt samma håll som polisbilen, kommer från motsatt håll eller passerar på tvären.
Liksom i Storbritannien har den “privata” övervakningen i Frankrike rört upp starka känslor. Enligt den franska tidningen The Connexion får dock förarna inte provision på antalet utfärdade böter utan betalt för körd sträcka och det finns en övre gräns. Som mest får en kamerabil utfärda böter på 194 000 euro per år. Andra sätt som har testats är “smarta” fartkameror i Spanien och genomsnittsmätning mellan fartkameror i Norge. Så länge vi har så få trafikpoliser på vägarna får vi nog leva med teknisk övervakning och nu blir det dessutom obligatoriskt med ISA, bilens egen hastighetsövervakning.
Bildcred: Vernest/Flickr.com
Bli först med att kommentera