Premiär för eldriven Bürstner

Annons:

Eldrivna husbilar är det än så länge sparsamt med men på Caravan Salon visar Bürstner upp en som är byggd på det helelektriska chassit (BEV) Ford e-Transit. Det är dock fortfarande osäkert om och när den knappt sex meter långa husbilen kommer att stå i försäljningshallarna. Till och från har det visats upp försök till alternativ drift men nästan alltid är det försöksballonger för att testa publikintresset. Nu kommer det dock eldrivna basfordon, både som i Bürstners fall helelektriska eller bränslecellsdrivna. För Bürstners del har de tidigare visat upp en Eliseo CNG som, vilket namnet antyder, har bränsleceller.

Även Stellantis dit Fiat hör har aviserat en elektrisk version inom något år och bodelstillverkarnas steg ett är förstås att det ska finnas ett lämpligt basfordon med annan drift än diesel. Nu finns e-Transit så det är inte förvånande att det visas upp alternativ, förra året visade ju Knaus upp en husbil med hybriddrift men den har inte blivit särskilt omtalad trots spännande teknik. Ford och Bürstner har ju ett allt tätare samarbete.

Att Bürstner skulle komma att visa upp en eldriven husbil i något större version än en campingbil har det ryktats om sedan Ford presenterade e-Transit och basen blev nya Lineo C590. När det gäller konceptfordon, eller i detta fall kanske snarare ett som ännu inte är produktionsplanerat om än närmast produktionsklart, fokuseras det allmänt mer på tekniken än planlösningar och färgsättningar. Ett övergripande problem är prisbilden, den enda större konsumentsålda husbilen med eldrift är WOF Iridium med en prislapp som är ungefär den dubbla mot samma typ med dieseldrift.

De andra problemen är räckvidd och lastvikt eftersom eldriften gör basfordonet väsentligt tyngre. Ska räckvidden bli tillräcklig blir den ännu tyngre och Bürstner har valt en konfiguration som ger en räckvidd på teoretiska 317 kilometer under optimala förhållanden. 400-volts batterierna med en kapacitet på 68 kWh är som brukligt placerat under bilen. Laddtiden från tomt till fullt anges till drygt åtta timmar men det går att fylla på batteriet, från 15 till 80 procent på dryga halvtimmen. Ytterligare ett problem är hur den el man laddar bilen med är producerad, i EU brukar elmixen anges till cirka 60 procent fossil produktion.

Tekniken på e-Transit innehåller olika körtyper som ekonomi, terräng eller “normal”. Då e-Transit lanserades nyligen kan det antas att det även kommer uppdateringar men så länge elfordon är beroende av litiumbatterier lär det inte hända något revolutionerande innan någon ny batteriteknik blir produktionsklara.

Det är trots detta intressant att Bürstner visar upp en eldriven husbil men ska tekniken på riktigt konkurrera med dieseldriften kommer nog många att kräva längre räckvidd än 30 mil, i synnerhet om man vill fricampa. Men förutsägelser har slagit fel förr och Bürstner ser tekniken som lovande och ett stort steg framåt när det gäller framtidens behov av alternativa drivkällor.

Bildcred (Lineo C590 med dieseldrift): Bürstner

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


9 + 1 =