Preikestolen, där Norge är som bäst

Annons:

Ikonisk. Svårnådd. Ett minne för livet. Få platser går upp mot Preikestolen som ligger vid Lysefjorden strax öster om Stavanger. Här på norra sidan av fjorden ligger en av Norges mest spektakulära platser och är man en van vandrare är det en plats man inte bör missa. Runt 300 000 tar sig upp upp på den 604 meter höga klippan varje år!

Bildcred: Pxfuel

Det är en tuff vandring på totalt åtta kilometer och man bör vara förberedd på det. Känns en tvåtimmars vandring i vardera riktningen som en utmaning du inte ger dig in på finns helikopterturer att tillgå. De utgår från Stavanger och ger om möjligt en ännu mer spektakulär upplevelse. Har du flugit över Grand Canyon förstår du vad jag menar.

Bildcred: Civitatis helikopterturer

Klippan har funnits här i 10 000 år och är nog den plats i Norge där utsikten är som allra vackrast. Det finns andra och mer lättillgängliga platser men det här är kronan på verket. Vägen upp går genom skiftande terräng, det är både skog och “trappor” i natursten som byggts av sherpas från Nepal. Att den återfinns i internationella listor över häftiga naturupplevelser i hela världen förstår man när man står på klippan. Hade den varit mänskligt skapad hade den sannolikt vunnit första pris.

Bildcred: Pxfuel

Platån är inte jättestor, cirka 25 x 25 meter och ytterligt svårnådd innan sherpas fixade till vandringsleden. De allra första turisterna sägs ha kommit hit runt 1900 men efter det har intresset växt så att platsen blivit en av Norges mest ikoniska platser.

Missa den inte!

Bildcred: Pxfuel

Kommer du från Stavanger kör du genom Ryfast, världens längsta undervattenstunnel och en attraktion i sig. När du kommer till Solbakk, sväng av mot Jørpeland och följ sedan skyltarna mot Preikestolen.

Här hittar du Preikestolens hemsida.

GPS: 58°59’11.2″N 6°11’25.6″E

Bildcred huvudbild: RawPixel

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 3