Praktiskt med värmekamera för vintercamparen

Annons:

Vintercampar du är en värmekamera ett bra hjälpmedel som ger dig möjlighet att se det som det mänskliga ögat inte kan uppfatta. Det man vill veta är var man har värmeläckage och därmed sin energitjuv. Det finns många bra system på marknaden men som vanligt är de billigaste inte alltid bäst men de kan ändå fylla sin funktion. Men värmekameror har ett bredare användningsområde, det vet alla som är intresserade av jakt.

För de flesta blir det en spännande upptäcksfärd och man kliver in i en helt ny värld. Spisplattan visar sig vara precis så varm som man anade, den kalla ölen är mycket riktigt kallare än omgivningen och människor och för den delen även djur visas tydligt med sin kroppsvärme. En läckande kylskåpsdörr ser annorlunda ut än en där tätningslisten är hel och fönster vars tätning mot karossen har gett upp syns direkt. Ofta ser entrédörren inte alls så tät ut som man föreställt sig för att inte tala om förarhytten. Och så kan du se om någon smyger runt i mörkret utanför ditt fritidsfordon om du hört något mystiskt ljud eftersom du kan “se” genom dimma, rök, mörker, buskage och tunnare vegitation. Faktum är att det är lite småpraktiskt att ha tillgång till ett nytt sinne, förutom att det är väldigt kul.

Tekniken bygger på att kameran känner av och kan detektera infraröd strålning, utifrån denna skapas sedan en bild på en LCD display eller så överförs den till en dator eller TV via USB.

Utbudet är stort och vi har inte testat de olika kameror vi här lyfter fram, det viktiga för den här artikeln är själva grundfunktionen. Har du stora värmeförluster finns det anledning att se över isoleringen för det finns stora pengar att tjäna i andra änden, värmeläckage kostar energi vilket påverkar ekonomin.

Vill du ha en enklare kamera utan koppling till mobil får du räkna med cirka 4 000 kronor och får tillräckliga funktioner för att se det viktigaste.

Den här kompletta kameran finns hos Kjell & Co och den har en 2,8” skärm med en upplösning på 120 x 90. Mätområdet är -20 till 400 °C och den sparar bilderna man vill ha kvar på ett 16 GB Micro-SD kort. Funktionerna räcker för det basala, du ser var du har värmeläckor men svårare att använda för mer avancerade funktioner. Den har inbyggd ficklampa, stativfäste och uppfyller IP-65.

Modellen heter Uni-T UTi120B och du hittar den här för 3 990 kronor. https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/verktyg/matinstrument/varmekameror/uni-t-uti120b-varmekamera-p40718

En termokamera, eller snarare en lins, som kopplas till din smartphone är nästa typ. De brukar säljas som ett tillbehör till telefoner och styrs med en app. Det är förstås en fördel eftersom skärmen på mobilen är bättre än skärmarna på de billigaste kompletta värmekamerorna men byter du mobiltelefon så gäller det att tillbehören kan användas till den nya.

Prisnivåerna ligger på ungefär samma nivå som den kompletta värmekameran men vitsen är att tekniken generellt sagt är bättre. Även här mäts temperaturer på mellan minus 20 och upp till plus 400 °C. Den vi länkar till heter Flir One Pro, passar till iPhone och kostar knappt 5 000 kronor.

https://www.iphonebutiken.se/flir-one-pro-varmekamera-for-ios-9214.html

Vill du ha något som är mer professionellt blir priserna tredubblade men funktionerna både bättre och fler. Axion XM30F marknadsförs som det ultimata valet för jakt och vandring, är i fickstorlek och väger under 250 gram. Värmekameran är tillverkad i magnesiumlegering som gör modellen både lätt och stark samt helt vattentät.


Tekniken bjuder på en AMOLED-skärm som ger hög kontrast och upplösning. Även vid temperaturer på -25°C ger skärmen en skarp bild av hög kvalitet, och värmekamerans prestanda förblir utmärkt utan några fördröjningar.
Det går även att ansluta värmekameran till en smartphone via en ny app som kallas Stream Vision 2. Den har ett brett utbud av olika funktioner som exempelvis trådlös programvaruuppdatering, direktnedladdning av bilder till din mobilskärm samt fjärrkontroll av alla digitala funktioner. Batteritiden ökar också och utlovas till minst fem timmar.

Axion XM30F finns bland annat här där den kostar 13 995 kronor.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 3