Polisen varnar husbilister för ny typ av inbrott

Annons:

Med jämna mellanrum går polisen ut med varningar till trafikanter men den här gånger verkar varningen rikta sig mot ett nytt fenomen. Det förefaller som att en stöldliga kartlägger husbilar som rör sig i området mellan Uppsala och Sundsvall, tar reda på var bilen är registrerad och sedan gör inbrott i ägarens hem. Det är Uppsala Nya Tidning som i en låst artikel vill uppmärksamma oss husbilister på problemet men utan att vara elak mot deras vilja att få betalt för sin journalistik lämpar sig en artikel som inte i första hand riktar sig mot deras lokala läsare synnerligen dåligt för betalartiklar. Man skulle ju kunna tänka sig att husbilister på resa inte nödvändigtvis bor i just Uppsala.

Polisen försöker nu kartlägga hur tjuvarnas spaning går till och ber därför husbilisterna att vara extra uppmärksamma om någon verkar vara onödigt nyfiken eller tar foton på husbilen, i synnerhet där registreringsnumret syns. Hittills har polisen identifierat minst fem fall som passar in i mönstret. I andra sammanhang har det varnats för att lägga ut information på sociala medier om att man är på längre resor och där den som postar är lätt att identifiera.

Polisen försöker nu att se vilka samband som kan finnas som om de drabbade bott på något viss camping eller besökt någon speciell restaurang.

– Vi har hittar för många gemensamma nämnare för att det ska vara en slump, säger Kristoffer Morén som är brottssamordnare i polisregion Nord till UNT.

Det är förstås trist att fenomenet finns och i kombination med polisens oförmåga att lösa inbrott i bostäder finns anledning att ta deras varning på allvar. Beroende på hur man bor kan även en samverkan med grannar ge ett visst skydd. Att polisen har låg uppklarandegrad för denna typ av brott kan skyllas på en rad orsaker men oaktat vilka är det välkänt att de har en rad stora problem att ta tag i.

Ett annat problem som berör husbilar är inbrott nattetid av så kallade vägpirater. Tidigare i år uppmärksammade polisen de som övernattar på i första hand rastplatser att vara på sin vakt och det fenomenet återkommer sannolikt i större omfattning något senare under säsongen eftersom fenomenet förekommit under många år nu. Även här finns anledning till försiktighet utan att överdriva problematiken.

Skulle man misstänka något som kan sättas i samband med det nya fenomenet om bostadsinbrott kan ett mail till polisen vara ett sätt men viktigare är kanske att ringa grannen hemmavid som kan hålla lite extra utkik.

I juni förra året skrev Stöldskyddsföreningen följande:

– Statistik från Larmtjänst visar att det hittills i år stulits 75 husvagnar och 7 husbilsstölder. Bara till Länsförsäkringar anmäldes 2018 närmare 600 stölder ur husbilar under sommare, vilket pekar på att husvagnar och husbildar är eftertraktade objekt för tjuvar.

Bildcred: Stöldskyddsföreningen

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


58 + = 68