Platåbergslandskap i Västergötland blir Sveriges första Unesco globala geopark

Annons:

Platåbergens Geopark, där Halle- och Hunneberg ingår, anses vara världsunikt och av internationellt intresse har blivit utnämnd till Sveriges första Unesco globala geopark. Detta innebär att platåbergslandskapet anses vara världsunikt och av internationellt intresse, och blir del av ett nätverk med geoparker världen över. En geopark jobbar i grunden för att kombinera bevarande av naturmiljöer med hållbar utveckling och främjande av naturturism. 

Globala geoparker utses av FN-organet Unesco. Andra exempel på Unescokoncept är världsarv och biosfärområden. Idag finns 177 geoparker i 46 olika länder i det globala geoparksnätverket.

– Att vara en del av det här nätverket sätter vårt område på världskartan och öppnar dörrar för både internationell turism och utbyten och samarbeten. Vi hoppas även att det kan ge de boende här en bättre förståelse för att de naturmiljöer som finns utanför köksfönstret är unika i världen, säger Anna Bergengren, koordinator för Platåbergens Geopark. 

Bildcred: Skaraborgs kommunalförbund

Geoparker är ett ganska nytt koncept, det har bara funnits hos Unesco sedan 2015. Det växer otroligt fort runt om i världen och är väl fungerande, bland annat eftersom geoparker har som krav att vara starkt förankrade i lokalsamhället. 

– Platåbergens Geopark blir ett viktigt tillskott till arbetet som pågår med att utveckla teman för besök i Skaraborg. Framöver kommer man kunna göra geoparksrundor i Skaraborg och utmärkelsen blir en viktig kvalitetsstämpel, säger Jessica Bergstrand, destinationsutvecklare på Next Skövde.

Bildcred; Vänersborgs kommun

Platåbergens Geopark är ett samarbete mellan nio kommuner, Grästorp, Trollhättan, Vänersborg, Lidköping, Götene, Mariestad, Skara, Skövde och Falköping. Platåbergen i Västergötland vittnar om flera geologiska processer som är viktiga för att förstå jordens utveckling. Man hittar till exempel både fossil från numera utdöda djur och några av världens äldsta fynd av meteoriter i platåbergen. Platåbergen har skapat förutsättningar för ett rikt kulturarv, värdefulla naturtyper och fascinerande platser att besöka. I och med utnämningen får ett område i Västergötland två Unescoutmärkelser, då Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle delvis överlappar med geoparken.

Bildcred huvudbild: Platåbergens Geopark

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


26 + = 33