Papperstunn högtalare spännande nyhet

Annons:

Tänk dig ett pappersark och koppla ihop det med din multimediaanläggning. Plötsligt ger pappersarket ifrån sig lika härligt ljud som du är van vid från vilken konventionell högtalare som helst. Det är forskare från MIT som uppfunnit denna helt nya kategori av högtalare som dessutom är mycket strömsnål, förbrukningen uppges till 100 milliwatt per kvadratmeter ljud-yta. Vilken yta som helst kan därmed förvandlas till en ljudkälla, hur praktiskt som helst i en husbil eller husvagn där både vikt och volym spelar roll.

Högtalaren fungerar med piezo-teknik och väger som ett genomsnittligt mynt. Detta står att läsa i en färsk MIT-rapport. Till skillnad från konventionella högtalare, som kortfattat förklarat skapar ljud genom att sätta ett membran i rörelse, spelar MIT:s innovation upp ljud genom att sätta det piezoelektriska materialet i rörelse när elektricitet tillförs.

Forskare har lyckats tillverka högtalaren genom att skära pyttesmå hål med laser i tunt ark av plastmaterialet PET. På undersidan laminerades ett tunt lager av materialet PVDF. Genom att sedan hetta upp arket och använda vakuum, kunde forskarna skapa små PVDF-kupoler som sticker upp genom hålen i PET-arket. Dessa kupoler som har en höjd på 15 mikrometer skapar ljudet genom att vibrera när elektricitet tillförs.

Med en spänning på 25 volt och en frekvens på 1 kHz, kunde högtalaren spela ljud med en ljudnivå på 66 decibel vilket kan jämföras med samtalsnivå på kort avstånd. Ökades frekvensen till 10 kHz, kom nivån upp till 86 decibel, jämförbart med ljudet från ett förbipasserande tåg.

Bildcred: MIT

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


54 − = 45