Övre Donau är till för finsmakaren

Annons:

Att i text förmedla känslor man upplever under resor låter sig inte göras hur som helst och mycket är dessutom personligt. Men ibland är upplevelsen så speciell att det vore att anse som oförskämt att inte berätta det vidare.

Allt är ändå inte allmängiltigt. Kanske var kocken just då på extra gott humör och serverade något utöver det vanliga på restaurangen man besökte eller kanske något så subtilt som ett leende från någon man mötte. Sådant räcker ibland för att utgöra skillnaden mellan det trevliga och oförglömliga. Det finstämda kräver sina toner, sina försiktiga ord. Nyanser kan vara mycket känsliga och finstämda. De ska så vara.

Resan måste inte alltid vara lång för att upplevelsen ska bjuda på något alldeles extra. Så är fallet i Durchbruchstal vilket kan översättas med “vattenspalten”, en blott tre mil lång sträcka för den som söker något utöver det vanliga.

Jag minns “stadsbon” Lena Nymans uttryck när hon i en revy beskrev den vackra landsbygden i generella termer. Vilken juste design, sa hon. Här i Durchbruchstal mellan Fridingen och Sigmaringen i Tysklands sydvästra hörn, snuddande nära såväl Schweiz, Lichtenstein som Frankrike är naturen extra juste på ett sätt som få platser är. Ändå är den varierande trots att sträckan är nästan löjligt kort och ingen hade misstyckt om den varit betydligt längre, något man kunnat dra ut till en hel semester. Som tur är finns här även Naturpark Obere Donau. Vi är i Tysklands kanske mest idylliska flodlandskap.

Baden-Württemberg heter delstaten där Donaus vatten börjar sin färd mot Svarta Havet. Inte förrän månader senare kan semesterfirarna i Rumänien njuta av samma droppar. Men här är vattnet krispigt. Friskt på ett sätt det bara kan vara i alperna som här i Schwäbische Alb. Alper som ses som så unika att de bitvis fått titeln Unesco Global Geopark.

Här stannar man gärna ett tag. Irriterar sig över att man inte hade den extra fina kameran med när man i sakta mak cyklar, paddlar eller vandrar genom det man nog ändå vill kalla en canyon med sina höga kala silvergrå kalkstensväggar. Vattnet är kristallklart. Slotten uppflugna på bergskammen. Det gröna så grönt så det nästan blir overkligt. Fågelkvittret blir till en symfoni. Picnic-korgens tyska korvar, skinka och ostar känns omistlig i sammanhanget. Även det tyska vinet får höra till när man sitter och fyller sinnet från både öga och gom. Cykelvägen är fantastisk, inte undra på att området beskrivs som en pärla i Tyskland.

GPS: 48°05’05.8″N 9°02’26.9″E

https://www.camping-wagenburg.de/aktivitäten/malerischer-campingplatz-im-oberen-donautal.html

Bildcred: Camping Wagenburg 

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


48 + = 56