Nytt patent, bilbälte till hund ska ge bättre säkerhet

Annons:

Allt som är löst i en bil påverkar säkerheten om olyckan är framme och det gäller även hundar. I många länder finns visserligen krav på att hunden ska sitta i en bur och olika lösningar presenteras då och då, bland annat på förra årets Caravan Salon där en specialdesignad bur för husbilar visades upp. Att Ford nu patenterar ett bälte som fästs i bilens Isofix-fästen är deras lösning på hur säkerheten ska ökas.

Visserligen anser Ford att burar är bra då djuren är positiva över att kunna röra sig friare än i bälte men den lösningen är inte idealisk vid eventuell krock. Ur den synvinkeln menar Ford att ett bälte, som skulle kunna jämföras med ett koppel, är en bättre lösning och har därför skickat in en patentansökan till United States Patent and Trademark Office (USPTO) på ett fasthållningssystem för husdjur.

En eller flera remmar fästs i djurets halsband och Isofix-förankringspunkterna, som används för bilbarnstolar. Remmarna är i sin tur kopplade till sensorstyrda upprullningsdon som fungerar som säkerhetsbälten.

Patentansökan innehåller också andra mer avancerade sensorer som exempelvis de som spårar var bilen befinner sig med hjälp av GPS och anpassar bältenas tröghet efter kommande kurvor eller förväntade hastighetsförändringar. Systemet inkluderar även en kamera vars syfte är att kunna övervaka husdjuret.

Även om Ford har lämnat in en patentansökan är de inte de enda som satsar på husdjurssäkerhet i bilar, Tesla har ett befintligt ”Dog Mode” och Toyota testar teknik som ska förhindra att barn eller djur lämnas i bilar.

Bildcred: United States Patent and Trademark Office

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Mummelgrummel

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 17 = 24