Nytt material ger nya möjligheter för bilars elektronik

Annons:

Knappa in din destination på ett elektroniskt tyg eller höj volymen med en 3D-printad sensor på ratten. Företaget Soplast från Portugal tar interiören i din bil in i framtiden med hjälp av ultratunn och töjbar elektronik som kan integreras i de flesta material.

Det är många funktioner som kan få en ny standard. Säkerhetsensorer i bilbältet. pekskärm i tyger eller volymkontroll i rundade sensorer på ratten. UNIC2 från Soplast är ett unikt koncept av ultratunn och töjbar elektronik som kan integreras i princip vilket material som helst.

– Konceptet bakom UNIC2 består av flera patent med extremt töjbar elektronik som för första gången nu kan användas för olika funktioner i bilinteriörer. Den töjbara elektroniken ger obegränsade möjligheter att skapa elektroniska ytor på material som textil, läder, trä eller polymerer, säger Henrique Rézio, vd för Soplast.

Sådant som tidigare har verkat omöjligt som elektroniska textilier är nu möjligt tack vare UNIC2. Oavsett om det handlar om textil, plast eller någon form av specialmaterial kan den töjbara elektroniken integreras i materialet och på så sätt helt förändra utformningen av bilens interiör.

– UNIC2 är ett mässkoncept baserat på framtidssäkrad teknologi, säger Henrique Rézio.

Soplast har över 30 års erfarenhet av att tillverka innovativa och hållbara detaljer av polymera material till fordonsindustrin och det är den kunskapen som har möjliggjort konceptet UNIC2. Och kanske du själv inom en snar framtid sitter i en bil där GPS-kartan är snyggt integrerad rakt in i träpanelen?

– Konceptet gör det möjligt att tillverka sensorer, användargränssnitt och pekskärmar för exempelvis rattar, mittkonsoler och reglage i 3D-geometrier och med ultratunna töjbara kretsar som kan integrera LED eller mikrochips. Allt till en låg kostnad och utan behov av svetsning eller sintring, säger Henrique Rézio och fortsätter:

Det unika konceptet UNIC2 från Soplast visas upp på Subcontractor InnoDex under Elmia Subcontractor, 15–17 november.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


27 − = 23