Nyregistreringarna i stort sett som förra året

Annons:

HRF har nu redovisat nyregistreringarna för januari och de visar i praktiken samma tal som i januari 2020. Detta sker trots de problem som komponentbristen med fortsatta leveransproblem orsakat hos många tillverkare.

HRF:s siffror visar att det är den tredje bästa januari sedan de började föra sin statistik som dock avviker starkt från de siffror som Vroom presenterat,

–  Året har börjat ganska normalt. Men än är det för tidigt att peka på någon trend åt något håll, säger Lars-Erik Hörmander, ordförande för Husvagnsbranschens Riksförbund. Möjligheterna som ges med mobilt boende och camping fortsätter att locka nya köpare till branschen och jag vill uppmana intresserade att inte vänta för länge med att göra sin beställning. Branschen påverkas precis som alla branscher av pandemin och vi vet inte än hur tillverkarna lyckas möta efterfrågan.

Husvagnsregistreringar för januari 2022 (HRF)

Under januari månad 2022 registrerades 55 husvagnar. (Motsvarande månad året dessförinnan registrerades 54.) I procent innebär detta en ökning med 1,85 %.

Husbilsregistreringar för januari 2022 (HRF)

Januari månads husbilsregistreringar visar 76, medan det i januari föregående år registrerades 78. I procent innebär detta en minskning med 2,56 %.

Referens

Statistikföretaget Vroom redovisar i stället en minskning av antalet nyregistrerade husbilar med 31 procent i januari 2021 gentemot januari 2020. De anser att det registrerats 48 stycken, väsentligt färre än de 76 som HRF redovisar.

På privatmarknaden, bilar sålda till privatpersoner, skriver Vroom att det levererades 10 385 nya bilar i januari vilket är en ökning med 12 procent jämfört med januari 2021. Det är en kraftig ökning i en marknad där januarisiffran för samtliga personbilar minskar med fyra procent och husbilarna minskar med 31 procent. Privatmarknadens andel av totalmarknaden anges till 60 procent.

Elbilarnas, BEV, andel av nyregistreringarna ökar snabbt. Förra januari stod de för fem procent, i år är de 26 procent. Laddhybriderna fortsätter att minska, i januari med åtta procent vilket innebär att antalet elbilar nästan är ikapp hybriderna som har 27 procent.

Trafikanalys (SCB) redovisar 112 nyregistrerade husbilar i januari 2021 jämfört med 119 i fjol. De redovisar samtliga husbilar som kommit in i bilregistret.

Försäljningen av bilar på den svenska andrahandsmarknaden sjönk i det fjärde kvartalet enligt Kvdbil. Totalt såldes 310 419 bilar fördelat på bilhandeln, privatmarknaden och företag. Det är 24 009 färre bilar än året innan och det svagaste fjärde kvartalet sedan mätningarna startade 2014.

Märkespositioner för husbilar

Än så länge är talen så små att det inte går att säga något om hur det kommer att se ut när säsongen är till ända. Vi redovisar därför bara de tio främsta fabrikaten i storleksordning enligt HRF:s statistik utan detaljer.

Hymer, Mc Louis, Adria, Kabe, Volkswagen, Dethleffs, Weinsberg, Bürstner, Hobby och Knaus.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 6 = 2