
Det förslag till ny konsumentköplag som vi tidigare skrivit om börjar gälla den 1 maj efter beslut i Riksdagen. Den ger konsumenten betydligt större rättigheter där den viktigaste förändringen är att “garanti”-tiden förlängs från sex månader till 24.
Egentligen finns inte ordet “garanti” i lagen men när det gäller bevisbördan för det som reklameras, i formell mening talar lagen om reklamationsrätt, ligger bevisbördan för att avslå ett krav i den nuvarande lagen på säljaren inom sex månader vilket alltså förlängs till 24 månader. För att vara reklamationberättigat ska felet ha funnits när varan levererades även om det inte visar sig förrän senare och normalt slitage räknas inte till detta.
En vara anses ha ett reklamationsberättigat fel om den avviker ifrån normal standard enligt fackmannamässig bedömning, något som förstås är en bedömningsfråga. Det viktiga är att det är säljaren som ska bevisa att varan inte är behäftad med ett “fel”. I vardagligt språk kan man därför säga att efter den 1 maj är två års garanti även på ett begagnat fordon som säljs av en handlare till en konsument.
För att reklamationsrätten ska gälla måste köparen följa fabrikantens krav när det gäller serviceintervaller och skötsel, så kallade handhavandefel är inte reklamationsberättigade. Det är i allmänhet detta som leder till tvister mellan köpare och säljare.
Den nya lagen innebär också att svepande förbehåll från säljarens sida som “säljes i befintligt skick” eller “med reservation för felskrivningar” inte längre kommer ha någon betydelse. Har en vara utgetts för att ha en viss utrustning anses varan ha ett fel om denna inte finns vilket omfattar exempelvis förarstödssystem. Står det exempelvis att det finns en farthållare i marknadsföringen så ska husbilen ha det.
Totalt sett har en köpare tre års reklamationsrätt men det sista året, enligt den nya lagen, är det köparen som ska visa att felet är ursprungligt.
Allmänna reklamationnämnden, ARN, är den instans som hanterar tvister.
Detta gör att det blir betydligt tryggare att köpa ett fordon hos en handlare jämfört med privat då privatköpare har ett närmast obetydligt skydd.
Bli först med att kommentera