Nya eldrivna konceptfordon från Thor

Annons:

Thor Industries, som bland annat äger Erwin Hymer Group, har visat upp två konceptfordon med eldrift på mässan 2022 Florida RV SuperShow. Det är en husvagn och en husbil som pekar ut hur framtidens fritidsfordon kan komma att te sig. Thor menar att deras teknologi ger en radikal förbättring mot hittillsvarande lösningar.

– Vi har fokuserat på en “eMobility” strategi i flera år och har gjort väsentliga framsteg under denna tid. Från början var vi övertygade om att det skulle vara en framgång om vi bara kunde sätta vår logotyp på ett eldrivet chassi som byggts av en underleverantör men i stället har vi som ledande i branschen utvecklat tekniken i samarbete med våra koncernbolag. Plattformarna är flexibla, uppgraderingsbara och specialgjorda och kan användas av alla koncernbolag för att erbjuda marknadens bästa användarupplevelse, säger Thors VD Bob Martin.

Husvagnen är byggd på Airstream som fått namnet eStream och den har ett högvoltschassi vilket bland annat ger kortare laddtider. Just högvoltschassit särskiljer Thors lösning från konkurrenternas, menar Thor i sitt pressmeddelande. Thors samarbete har främst haft Hymer och ZF som partners i det här projektet vars prioritet har varit att förlänga räckvidden.

För att uppnå räckviddsförlängningen synkroniseras dragbilen och husvagnen så att de bildar en enhet. Thor beskriver sitt system som banbrytande.

Därutöver medger batteridriften stora fördelar för fricamping då strömreserven är betydligt större än den är i en traditionell husvagn. En annan fördel är att husvagnen kan manövreras utan dragbil på motsvarande sätt som en mover gör idag.

Husbilskonceptet kallar Thor TVV, Thor Vision Vehicle, och det har Thor utvecklat tillsammans med Roush. Chassit har utrustats med flera unika lösningar för att maximera prestandan. Strömproduktionen sker med bränsleceller vilket kräver att bilen tankas med vätgas och får då en räckvidd på cirka 50 mil mellan tankningarna.

Bildcred: Thor Industries

Thor skriver avslutningsvis att de ser de här konceptfordonen som ett första steg i en pågående utveckling av en ny teknologi. Kommande steg går att följa på www.thorindustries.com/innovation.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 3