Ny teknik ger billig och elfri AC

Annons:

Dagens kylsystem kräver teknik där, oftast, en eldriven kompressor flyttar energi och på så sätt skapar en värmezon och en kyld zon som i våra vanligaste kylskåp och klimatanläggningar. Passiv kyla förlitar sig däremot på avdunstning och strålning, samtidigt som den erbjuder stora möjligheter att spara energi men de hittillsvarande systemen har en rad problem som stor vattenförbrukning och låg kyleffekt.

Nu kan dock en ändring kan vara på gång efter det att forskare från Massachusetts Institute of Technology har utvecklat en innovativ lösning som inte kräver användning av el. Det är generellt sagt viktigt eftersom minst tio procent av världens befolkning saknar tillgång till el men även för fritidsfordon skulle forskarnas tekniklösning kunna vara till hjälp, inte minst vid fricamping. Knappa tio procent av världens elförbrukning uppges användas för olika typer av kylning. Den nya tekniken ska kunna användas både till kylning av större utrymmen, läs AC, samt mindre som kylskåp.

Kylenheten består av tre olika lager som tillsammans kyler ned när vatten och värme rör sig genom systemet. Tekniken förklaras mer exakt på deras hemsida och bygger på isolerad kyla med förångning och strålning (ICER), som använder ett solreflekterande skikt; ett infrarödavgivande evaporativt skikt samt ett infrarödtransparent, solreflekterande och ånggenomsläppligt isoleringsskikt. Allt är förpackat i en liten panel som påminner om en solcell.

Fördelen med ICER är att den kombinerar värmeisolering, evaporativ kylning och radiativ kylning. Därmed skapar tekniken sänkta temperaturer med mycket mindre vattenförbrukning än ren förångning samtidigt som den når 9,3°C under omgivningstemperaturen i direkt solljus.

Med ogynnsamma klimatförhållanden dagtid levererar ICER 96 W/m2 kyleffekt på dagtid och visar en 300-procentig förbättring jämfört med den toppmoderna radiativa kylaren.

Enligt forskarna kräver ICER endast tillsats av en liten mängd vatten samtidigt som de flesta materialen utom aerogelen som ingår i konstruktionen relativt billiga och lätta att tillverka.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


26 + = 31