Ny teknik för vinterdäck

Annons:

Nu ska vi glömma dubbar och förlita oss på kristaller. Det menar Nokian som presenterat en helt ny teknik för vinterdäck. Den nya serien med vinterdäck heter Hakkapeliitta R5 och kommer att finnas i handeln lagom till nästa vintersäsong.

Nokian marknadsför däcken så här på sin hemsida

Hakkapeliitta R5 är en innovativ kombination av bra vintergrepp, tyst gång och miljövänlighet. Den nya Double Block Grip-designen erbjuder överlägset grepp och hantering, där klassens bästa isprestanda garanteras genom de unika “Arctic Grip Crystals”.

Däcken lanseras under hösten 2022 i över 160 olika versioner, från 14 till 22 tum och kommer även att finnas i särskilda versioner för suvar, crossovers, elbilar och hybrider.

Tekniken bygger på att mikroskopiska kristaller gjutits in i gummiblandningen. I takt med att däcket slits kommer nya kristaller fram och då dessa har vassa kanter får man oavsett slitagenivå bästa möjliga grepp. Bromssträckan från 80 km/tim ska enligt Nokian ha kapats med över fem meter jämfört med i Hakkapeliitta R3 trots fyra procent lägre rullmotstånd.

Bildcred: Nokian Tires

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


33 + = 41