Ny Morelo Grand Empire

Annons:

Vill man en husbil som erbjuder något utöver det vanliga kan Morelos nya flaggskepp Grand Empire 120 vara något som man ska titta närmare på. Just nu har den premiär på Caravan Salon.

Linern har en totalvikt på 26 ton och någon brist på lastkapacitet har den inte, 11,3 ton gör att man knappast behöver räkna kilon i den tolv meter långa husbilen som är 255 bred och 386 hög. Tolv meter är den gräns för längden som finns i Europa och då finns det även plats att köra in en mindre bil i garaget, Morelo nämner en Mini Cooper. Händigt om man vill ta sig runt i omgivningen där man valt att campa.

Den treaxlade modellen byggs på Mercedes-Benz Actros som utrustats med en 12,8-liters dieselmotor på 530 hästkrafter och ett vridmoment på hela 2 600 Nm samt en tolvstegad automatlåda och linern beskrivs trots sin storlek som lätthanterlig. En del av det kan tillskrivas förarstödssystemen som liknar de bästa som finns på personbilssidan. Därutöver har den Birdview, du kan alltså “se” bilen ovanifrån i trafikmiljön. Att den har luftfjädring och nivellering kanske ska ses som en självklarhet.

Priser på lyxiga husbilar är knepiga att ange eftersom kunderna kan anpassa utrustning och inredning efter personliga preferenser men räkna med en nivå runt tio miljoner. Vill man exempelvis ha en slide-out får man lägga till en miljon. Grundmodellen utan slide-out heter Grand Empire 120 GSB och den med Grand Empire 120 GSO.

Inredningen mellan de två versionerna skiljer sig något åt men gemensamt är den stora dubbelsängen längst bak där ett stort takfönster ger både ljus och stjärnhimmel. Vill man ha en elektrisk ställbar säng går även det att få.

Palace är väl förberedd om man inte alltid vill stå vid eluttag. Litiumbatterierna och solpanelerna är standard och blir det varmt ingår aircondition på flera ställen medan golvvärmen i dubbelgolvet håller temperaturen uppe om det är kyligt ute. Det 52 millimeter tjocka taket och fönster i riktigt glas hjälper också till med isoleringen. Dubbelgolvet är hela 48 centimeter högt och erbjuder rikligt med förvaringsutrymmen.

Sittgruppen är väl tilltagen oavsett om man väljer slide-out eller inte och omges av både surround-system som stämningsskapande belysning.

Köket är påkostat med bland annat induktionshäll och ugn, diskmaskin och ett kylskåp som rymmer 196 liter finns det rikligt med arbetsyta. Det rymliga badrummet med regndusch hittar man mellan vardagsrummet och sovrummet.

Visst ger en liner i lyxklass något alldeles extra även om en och annan säkert säger att tolv meter husbil inte gör det möjligt att köra där det är lite trängre. Men Morelo har verkligen lyckats kombinera storleken med hanterbarhet.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


40 − 31 =