Ny bonusregel i bonus-malus

Annons:

Att bonus-malus, som när det konstruerades förutsattes bli kostnadsneutralt, har visat sig gå med underskott. Det har inneburit höjningar i malus-delen vid flera tillfällen, senast den 1 juni 2022, men redan den 12 juli är det dags för en minskning av bonus-delen.

Att sänkningen skulle komma har varit känt ett tag men nu har beslutet tagits.

En av de viktigare ändringarna är att det införs ett pristak på 700 000 kronor för att bilen ska omfattas av bonussystemet. Viktigt för alla med husvagn är att bonus för laddhybrider begränsas till högst 20 000 men som lägst till 5 000 kronor, och att det maximala utsläppet sätts till 50 gram per kilometer.

Det innebär att laddhybrider kommer att få nöja sig med betydligt mindre bonusstöd.

– Klimatbonusen är en stor framgång och har bidragit till att försäljningen av elbilar är rekordstor i Sverige i dag. Vi vill använda skattebetalarnas pengar effektivt, och därför är det naturligt att anpassa klimatbonusen genom att skärpa klimatkraven, samtidigt som utgiftsökningarna begränsas, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Redan till årsskiftet är det återigen dags för nya regler, då bonusen till elbilar ska sänkas och det blir även ytterligare försämringar för laddhybrider som då nästan blir utan bonusstöd.

Via den här länken hittar du utmärkt information om vilka dragbilar som fungerar till olika husvagnsvikter och körkortsklasser.

Bildcred: Hobby

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


22 + = 28