Nu ska Sveriges första bil provköras efter 124 år

Annons:

Den första svensktillverkade bilen med förbränningsmotor körde sin premiärtur år 1898 och har stått stilla sedan dess. Nu får åkvagnen nytt liv med hjälp från entusiastgruppen Aros Motorveteraner. Den 1 juni varvas motorn upp för en provkörning i Museiparken, med mål att få den legendariska museiklenoden att rulla minst tio meter för egen maskin. Lika legendarisk som bilen är dess förare vid jubileet, det blir nämligen Christer Fuglesang.

I slutet av 1800-talet fick ingenjören Gustaf Erikson på Vagn AB i Södertelge i uppdrag att ta fram en svensktillverkad automobil med förbränningsmotor. År 1898 fanns en första version klar för provkörning. Experimentbilen, som aldrig rullat några längre sträckor har funnits i Tekniska museets samling sedan 1927 och visades fram till nyligen i Maskinhallen.

Nu hoppas museet kunna starta bilen, och visa den för publik under ett antal tillfällen. Premiärturen går den 5 juni 2022 utanför Tekniska museets entré, där alla som vill välkomnas att vara med och se hur många meter åkvagnen från Surahammar kan rulla.

– Att väcka liv i de här historiska föremålen ger en så mycket större upplevelse av teknikhistorien, säger Christian Stadius, chef för Tekniska museets samlingsavdelning. I stället för att stå tysta i en glasmonter kan vi nu uppleva ljudet, doften, stämningen och se maskineriet i rörelse. På det sättet förstår vi mycket bättre hur den tidens innovatörer engagerade sig för att med teknikens hjälp lösa sina stora utmaningar, precis som vi nu måste göra för att utveckla framtidens hållbara fordon.

Tillsammans med entusiaster i Aros Motorveteraner i Köping har den gamla B-motorn från 1902 och övrig mekanik i bilen renoverats under tusentals arbetstimmar under ett års tid. Några av de stora utmaningarna har varit att få det specialkonstruerade planetväxelsystemet att fungera, men också kylningen av motorn som egentligen aldrig fick en lösning, vilket begränsar körtiden.

Tidigare i våras öppnade Tekniska museet Zero City, en utställning som låter besökarna uppleva och utmanas att vara med och lösa behovet av hållbara transportmedel. Bland de historiska fordonen finns Leon Bollée – den första bilen som rullade på Stockholms gator, elbilen Milburn Electric från 1919 och, förstås, T-Forden. Flera av dem ingår i museets så kallade “Handling Collection” – föremål som tål att köras och visas upp för att upplevas. Tekniska museet deltar också med tre av samlingarnas äldsta fordon i Gärdesloppet den 5 juni.

Provkörning av Sveriges första bil
Tid: 1 juni 2022 kl 14:00
Plats: Museiparken Tekniska museet, Djurgården, Stockholm

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


61 + = 67