Nu finns eldriven EQV för vanlife

Annons:

Byggd på helelektriska Mercedes Benz EQV 300 som är 514 centimeter lång har det holländska fabrikatet Tonke lanserat en husbil, eller kanske mer korrekt uttryckt en campingbil, med en räckvidd på 320 kilometer. Den är därmed en av de större campingbilarna med batteridrift, BEV, och den går att beställa redan nu.

Akilleshälen för allt husbilsbyggande på BEV är räckvidd kontra vikt. När det nu så smått börjar finnas är det förstås de minsta bilarna som är först ut medan de större, som Fiat Ducato, utlovas komma med bränsleceller redan inom några få år. Hade det bara funnits vätgasmackar är det inte omöjligt att den bränslecellsdrivna Sprinter som visades upp som koncept 2018 och uppgavs vara produktionsklar redan hade rullat på våra vägar.

Vi kunde dock inte hitta ett fordon som passade den europeiska marknaden och där elmotorn och batterierna var tillräckligt utvecklade. Tills nu. Det skriver Tonke på sin hemsida om sin nya modell.

Tonke är inte något välkänt fabrikat i Sverige men de bygger husbilar där bodelen som i fallet med bildens Fieldsleeper är en separat enhet går att lyfta av. Men de flesta tittar nog på fabrikatets modeller som byggs på Volkswagen som den nedan avbildade Van XL.

Tonke vänder sig i första hand till vanlifers och mottot kan beskrivas som funktionalitet och äventyr. Men än så länge har inte Volkswagen kunnat erbjuda någon tillräckligt bra BEV för att Tonke skulle vara nöjda och med en växande andel elbilar i Nederländerna ville de ta fram en eldriven campingbil. 32 mils räckvidd kanske är tillräckligt för kundgruppen som i första hand vill ha en husbil för helgutflykterna.

Produktionen av Tonke EQV kommer att starta i april 2022 och enligt Tonke har de första fordonen redan sålts.

Den billigare av modellerna kallas EQV Adventure och har plats för upp till sju passagerare men då är bodelsutrustningen mindre omfattande. Däremot finns ett uppfällbart tak med en säng och en sovbänk över hela skåpbilens bredd (1,45 m x 2,03 m) och framstolarna är vridbara. Räcker inte det kan du få ett kök installerat i bakkant. Enligt Tonke är både Adventure och Touring försedda med en värmepump och med en inverter finns det kontinuerlig 230 volt.

Det ska även komma en variant som heter Touring och den får en mer omfattande husbilsinredning och ett kök som går att fälla ut. Induktionshällen har plats för två kokkärl och kompressorkylskåpet rymmer 36 liter.

Bildcred: Tonke, https://www.tonke.eu/en/

Dela gärna!

Annons:

1 Trackback / Pingback

  1. Världspremiär för VW ID.Buzz – Rolling Homes Webbtidning

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


16 − 14 =