Nu börjar bristen på komponenter påverka branschen

Annons:

Trots hög efterfrågan minskade Knaus omsättningen på husbilar med sju procent under första kvartalet 2022 och orsaken anges vara komponentbrist, inte minst på basfordon, medan husvagnarna ökade med två procent. Även antalet levererade husbilar sjönk på grund av bristsituationen på basfordon. Det visar Knaus Tabbert Groups redovisning för Q1 som nu publicerats.

Man ska naturligtvis inte dra för långtgående slutsatser än och alla undersökningar samt orderstocken storlek på 31 000 fordon pekar på att det inte är efterfrågan som viker utan möjligheten att leverera. Samma problematik gäller för personbilar vilket slagit hårt mot företag inom det segmentet.

Skillnaderna i produktionsnivåerna visas tydligt när vi ändrar begreppen från omsättning till antal enheter, husvagnarna ökade med 45 procent medan husbilarna minskade med 33 procent och plåtisar (van) med hela 50 procent.

– Som förväntat fortsatte svårigheterna med leveranserna av basfordon under första kvartalet 2022 att orsaka olönsamma produktionsstopp i våra fabriker. Även under andra kvartalet kommer vi att bli tvungna att anpassa oss till detta men under andra halvåret kommer situationen bli bättre på grund av vår multi-sourcing-strategi och successivt kommer därför produktionstakten att öka och vi fortsätter att följa vår tillväxtstrategi. Fritidsfordon kommer att fortsätta att erbjuda människor ett positivt fritidsperspektiv även i framtiden och detta i en lång rad ekonomiska och ekologiska möjligheter, förklarar Wolfgang Speck, VD för Knaus Tabbert AG.

Sammantaget genererade Knaus Tabbert-gruppen intäkter på 222,3 miljoner euro under de tre första månaderna av räkenskapsåret 2022, jämfört med 238,9 miljoner euro under motsvarande period föregående år. Det motsvarar en nedgång på 7,0 procent. Av detta var 190,1 miljoner euro hänförligt till premiumsegmentet (föregående år: 203,8 miljoner euro) och ytterligare 32,2 miljoner euro (föregående år: 35,1 miljoner) är hänförligt till lyxsegmentet.

I väntan på framtida försäljnings- och produktionstillväxt fortsatte Knaus Tabbert Group sina investeringar vid anläggningarna Jandelsbrunn, Schlüsselfeld och Nagyoroszi (Ungern) i oförminskad takt under första kvartalet 2022. Med 21,8 miljoner euro har investeringarna ökat jämfört med föregående år (5,1 miljoner euro) i linje med företagets tillväxtstrategi.

Mer information finns på www.knaustabbert.de

Blldcred: Knaus Tabbert Group

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


13 − 7 =