Nu är det slutgiltigt, inga nya fossilbilar i EU 2035

Annons:

Den 9 juni tog Europaparlamentet ett historiskt beslut om att förbjuda försäljningen av bilar med förbränningsmotorer och idag bekräftade slutgiltigt ministerrådet det även om ett par formella beslut återstår. I dagsläget utgör elbilar cirka hälften av den svenska försäljningen men då räknas även hybridvarianter in. Laddbara bilar, vilket även i det fallet inkluderar hybrider, stod 2021 för knappt en av fem nya bilar som registrerades inom EU. Den siffran ska nu alltså öka till 100 procent på tretton år. Beslutet uppges även gälla “skåpbilar” vilket torde inkludera alla transportbilar under 3,5 ton

EU-parlamentet röstade också nej till ett förslag som skulle tillåta biltillverkare att köpa sig utsläppsrätter om de använder så kallade e-bränslen, bränslen som kan användas i en förbränningsmotor men som inte släpper ut koldioxid. Dessutom inkluderar överenskommelsen en minskning av koldioxidutsläppen med 55 procent för nya bilar som säljs från 2030 jämfört med 2021 års nivåer, mycket högre än det befintliga målet på en minskning med 37,5 procent.

Beslutet kommer att ändra transporterna inom EU i grunden och baserar sig på oron över att det är just koldioxid som orsakat uppvärmningen på norra halvklotet sedan lilla istiden tog slut vid sekelskiftet 1800 / 1900. Sedan dess har koldioxidhalten ökat från 290 ppm, lite beroende på exakt när man menar, till dagen dryga 400 ppm.

Idag produceras ungefär 60 procent av elen inom EU med fossila bränslen. Så länge som en så stor andel av elproduktionen skapar utsläpp av koldioxid kan man därför inte säga att elbilar tar bort alla koldioxidutsläpp från bilismen.

Både Toyota och BMW har vid olika tillfällen sagt att politikerna inte ska försöka styra den tekniska utvecklingen och menar att alternativen till BEV är nog så goda, till dessa hör vätgasdrift. De menar, generellt sagt, att de som är bäst skickade att komma med nya lösningar är bilfabrikanternas ingenjörer. Även en del svenska politiker har pekat på svårigheterna med råvarutillgången där bland annat tillgången på lithium till batterierna inte räcker till för en så storskalig tillverkning.

Avtalet har globala konsekvenser. Som världens största handelsblock har EU ett rykte om att sätta världsomspännande standarder och är bas för många av de största biltillverkarna. Men en stor del av världens fattigare länder har inte den elproduktion som behövs ens för basala behov och varningar har därför rests för att beslutet även innebär slutet för allt renare förbränningsmotorer och att produktionen flyttas till länder som Kina där det varje vecka öppnas ett nytt kolkraftverk. Frågan är komplex men så länge som elproduktionen via fossila bränslen globalt bedöms till 80 procent kan, enligt kritikerna, till och med innebära globala utsläppsökningar.

Reaktionerna har redan nu nått stormstyrka med allt från visionära drag till domedagsprofetior.

– Vi är nu angelägna om att få se de ramvillkor som är nödvändiga för att nå detta mål i EU:s politik, säger Oliver Zipse talesperson för ACEA, den europeiska biltillverkarens lobbygrupp och VD för BMW.

– Med dagens överenskommelse blir en “Havanna-effekt” mer realistisk, säger Jens Gieseke, lagstiftare och förhandlare från det konservativa Europeiska folkpartiet, i ett uttalande. Efter 2035 kan våra gator bli fulla av veteranbilar, eftersom nya bilar inte är tillgängliga eller inte är överkomliga. Dagens affär slog igen dörren till ny teknisk utveckling och lägger alla ägg i en korg. Detta är ett misstag.

Politikerna är överlag positiva och EU:s klimatchef Frans Timmerman uttalar sig på följande sätt

– Europeiska biltillverkare har redan bevisat att de är redo att ta steget upp, med allt fler och alltmer prisvärda elbilar som kommer ut på marknaden. Hastigheten med vilken denna förändring har skett under de senaste åren är anmärkningsvärd.

– Det är början på en stor omvandling av Europeiska unionen, säger Jan Huitema, parlamentets huvudförhandlare.

Hur situationen kommer att bli för husbilar är ännu väldigt oklart. Volkswagen, Stellantis och Ford säger att de kommer att sluta att sälja fossildrivna bilar inom EU, men inte på övriga marknader.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


62 − = 58