Nostalgi, eld och musik förgyller Ölandsbrofirandet

Annons:

Den 30 september fyller Ölandsbron 50 år och det kommer att firas genom en rad aktiviteter både i Kalmar och på Öland. Före sommaren invigdes den välbesökta utställningen om Ölandsbron på Kalmar Slott och nu är det klart med en rad aktiviteter som kommer att äga rum vid det gemensamma firandet på hamnplan i Färjestaden den 30 september.

Den 30 september kommer besökare på hamnplan bland annat att kunna se fordon från 1972, åka på tur med MS Solsund förbi bron, lyssna på lokala artister, läsa och ta del av nostalgi och uppleva en mäktig eldshow. Dessutom kommer Lennart Palm, som är konferencier, berätta kuriosa och intervjua olika personer om deras bild av Ölandsbrons betydelse för regionen. Missa heller inte att åka luftballong och se bron från ovan!

– Det känns väldigt roligt att vi fått till ett gediget utbud av aktiviteter som passar gammal som ung och alla syftar till att fira vår viktiga bro, säger Joakim Engstrand, konstnärlig projektledare för firandet. 

Aktiviteter:

 • MS Solsund turar mellan Kalmar och Öland förbi Ölandsbron. Se bron på nära håll och från ett annorlunda perspektiv. På båten säljs det även räkmackor för den hungrige och Solsund har fullständiga rättigheter.  
 • Nostalgiträff med fordon från 1972. Fordonen kommer att samlas i Kalmar och kör därifrån mot hamnplan i Färjestaden för nästa uppvisningsträff. De som deltar i träffen har möjlighet att, gratis, se utställningen “Ölandsbron firar 50 år” på Kalmar Slott. Framme i Färjestaden fortsätter nostalgiträffen med att Lennart Palm, som är konferencier för dagen, intervjuar intressanta personer om brons betydelse och berättar rolig kuriosa. 

  Vi söker fortfarande fler fordon. Är du intresserad av att delta, kontakta projektledare Joakim Engstrand.
 • Nostalgiutställning – vid hamnplan kommer det att visas citat och berättelser från besökare och lokalbefolkning om Ölandsbron. 
 • Konstutställning – skolklasser från Mörbylånga och Borgholms kommuner ställer ut sina tolkningar av Ölandsbron.
 • Luftballongsturer – upplev Ölandsbron från ovan.
 • Fotbollsmatch – Kalmar FF Oldboys möter Färjestaden GOIF:s flick- och pojklag födda 2011.
 • Liveframträdanden – Effy och Adee framträder under kvällen.
 • Gatucirkus – perfekt för barnfamiljen.  
 • Eldshow, eldregatta och musik – eldinstallation och en ljusregatta med småbåtar som lyser upp havet och bron. Även MS Solsund lyses upp och på taket av fartyget spelar blåsorkestern Kalmar Brass.  
 • Flaggning – Svenska flaggan kommer att hissas i hamnplan för att fira 50-åringen.
 • Hop-on/Hop-off-buss – Ölands Skördefest anordnar en buss som startar vid Träffpunkt Öland och som sedan kör till firandet och därefter går ner till Kastlösa. Perfekt för dig som på ett enkelt och smidigt sätt både vill uppleva firandet av bron och Ölands Skördefest.
 • Jubileumsposter – Ölands turismorganisation kommer att sälja fem motiv i tio exemplar per motiv för att hedra brons födelsedag.
 • Ölandsbrobakelse – Fredriks Bröd och Bakverk kommer att sälja en Ölandsbrobakelse, speciellt framtagen för firandet. 
 • Övriga initiativ från näringslivet – drejningskurser, mat och dryck och mycket mer.  

Det gemensamma firandet anordnas av Destination Kalmar, Ölands turismorganisation, Ölands Skördefest, näringslivet och de två Ölandskommunerna. 

– Brons betydelse för vår region har varit, och är, nästan obeskrivbart stor. Därför känns det självklart att vi arbetar tillsammans med detta firande, säger Stefan Johnson, turismchef på Destination Kalmar.

Mer information och tider för firandet finns på oland.se och kalmar.com

Bildcred: Kalmar PM / Marcus Carlsson

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 1