Norrmän satsar på ny spektakulär rastplats

Annons:

Norge tar i ända från tårna för att göra sina 18 nationella turistvägar till något alldeles extra att köra. Har du kört Atlanterhavsvegen förstår du att de vill ge sina turister spektakulära upplevelser och just Atlanterhavsvegen skrev vi om för några dagar sedan när den placerat sig som en av de tio vackraste vägarna i Europa.

Vid månadsskiftet öppnar de en ny rastplats i Hardanger som med stål och betong ska dra uppmärksamheten från den annars nog så spektakulära utsikten. Norska Statens Vegvesen står bakom satsningen som består av en utsiktspaviljong och toalett vid Sørfjorden. I pressmeddelandet kallas platsen unik och att döma av bilderna får man hålla med. Satsningarna är inte gratis, den här rastplatser har kostat 40 miljoner norska kronor att färdigställa.

Namnet är rastplats Espenes och den ligger mellan Kinsarvik och Odda längs riksväg 13 i Sørfjorden. Den gamla rastplatsen blev byggupplag när riksvägen förbättrades och den blev kvar som en stor grusyta i det annars branta landskapet. Nu har Vegvesendet byggt klart den nya rastplatsen som en del i de Nationella turistvägarnas attraktioner.

Anläggningens utmärkande drag är en 64 meter lång och 4 meter bred konstruktion i rostfritt stål med 12 takmoduler av varierande höjd. Takkonstruktionen hålls uppe av massiva stålpelare och är fäst på en bottenplatta av betong. De sammansvetsade stålplåtarna är 6 millimeter tjocka och väger totalt 31 ton.

Den högsta delen ligger närmast vägen och innehåller toaletterna medan rastplatser under den nedre takkonstruktionen ger bra utsikt norr om Sørfjorden. Under takbrunnen upplever besökaren olika delar av landskapsrummet tillsammans med växlande reflektioner i stålet.

– Som turistvägsanläggning erbjuder Espenes nu förbipasserande ett välgörande avbrott mellan branta berg, branta klippor och med fjorden som naturligt blickfång och följeslagare, säger Bjarne Ringstad i Code arkitektur.

De Nationella turistvägarna är 18 utvalda vägsträckor som går genom landskap med unika naturkvaliteter, längs kuster och fjordar, berg och vattenfall. Installationer längs sträckorna är utformade i modern design och ska underlätta naturupplevelser samtidigt som arkitekturen är en attraktion i sig. Konsten längs rutterna är avsedd att förstärka sträckornas unika karaktär och berätta andra tänkvärda historier. Vägverkets turistvägssatsning bidrar till ökat värdeskapande i stadsdelen och diskuteras internationellt. Du hittar mer information om dessa via www.nasjonaleturistveger.no.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


4 + = 11