Mön, en av Danmarks pärlor

Annons:

I sydöstra Danmark finns ett bortglömt hörn. Där ligger en liten ö, Mön, som en pärla i det blå havet. En plats där det blå blir turkost, som vi tänker oss havets färg i ett tropiskt paradis.

Bildcred: Pixabay / monika1607

Vi har svängt av österut från E47 mellan Köpenhamn och Rödby, i sakta mak kört genom det lantliga böljande landskapet, förbi fält och gårdar där traktorn arbetar på bildsköna vetefält. Där den välkomnande grönskande naturen omsluter oss med den gemytlighet som bara Danmark kan erbjuda. Här och där ser vi de karaktäristiska danska husen med sina halmtak medan vi är på väg mot de vita kalkstensklipporna som utgör en så speciell naturtyp att den bitvis blivit världsarvsklassad om än inte just här men föreställ dig kalkstensklipporna i det mer välkända Dover.

Bildcred: Go Vist Denmark

När bokskogen tar slut och vi kommer fram till klipporna blickar vi ut över det smaragdskimrande soldränkta havet och vi skymtar de vita klipporna som stupar rakt ned men det är inte här vi ska stanna. Först njuter vi av utsikten uppe på klintens rand där man, om luften är klar, kan skymta Sverige men även Tysklands nationalpark Jasmund. Där höjer sig återigen kalkstensklipporna över vattenytan och bildar ön Rügen.

Bildcred: Go Visit Denmark

Vi ska gå de 500 trappstegen ned till den smala strandremsan och betrakta den kritvita bergssidan nerifrån. Det är där områdets skönhet är som bäst och vattnet får den speciella nyans som vi ofta förknippar med betydligt sydligare badparadis där palmerna böjer sig över vattenbrynet. Klintens skönhet tar nästan andan ur en, det är 140 meter från den högsta punkten ner till havet och värt varenda trappsteg.

Vi vandrar längs den dryga milen långa stranden och blicken flackar mellan det vackra havet och de spektakulära klipporna, allt avgränsat av den smala remsa av svart flintasten som ger området ytterligare ett karaktäristiskt drag. Det har tagit naturen 5000 år att skapa denna pärla som vi idag kan njura av.

Bildcred: Wikimedia / Günther Probst

Men den som vill få ytterligare perspektiv på klipporna tar båten från Klintholm där båtturerna utgår från och i den moderna fiskehamnen kan du se de stora fiskebåtarna lossa dagens fångst och säkert införskaffa riktigt färsk fisk till kvällens grillafton.

Den här speciella miljön som du inte hittar någon annanstans i Norden beskrivs väl på Geocenter Möns Klint som utöver sedvanliga utställningar har en 3D-biograf där det visas filmer som bildduktiga National Geographic har producerat. Eller så hakar du på någon av de guidade turerna som finns både i vandrings- och cykelversion. Är du av den mer äventyrliga sorten ska du förstås utnyttja möjligheten att med hjälp av linor klättra mellan trädtopparna.

Bildcred: Wikimedia / Niels Elgaard Larsen

Men man får inte missa det mycket speciella sagoslottet Liselund som uppfördes på 1700-talet och är världens enda slott med halmtak, yndigt kallar danskar sådant. Där är det inte bara utsidan som är ljuvlig, den välbevarade inredningen skapades av en av Danmarks främsta arkitekter. Men det är helheten av detta romantiska slott, dess småbyggnader och trädgården som ligger som en pärla i naturen och adelsmannen Antoine de la Calmette kärleksfullt döpte efter sin mycket älskade hustru, Lisa. Gå om möjligt en guidad rundtur och njut av hennes delikata och raffinerade stil i de små salarna, känn hennes närvaro under sängslöjan i Spökrummet och hör den dramatiska berättelsen om en ödesdiger jordbävning i Aprummet.

Bildcred: Wikimedia // Allie_Caulfield

Den romantiska trädgården är den bäst bevarade i Danmark och idyllen toppas med ankor, näckrosor och romantikens ordnade vildhet. Här finns monument och hus från avlägsna länder utspridda över den drömlika trädgården som du hittar på den norra delen av stranden.

Ett annat besöksvärt ställe en kvarts promenad bort från klipporna vid Möns klint är Klinteskoven där vi kan njuta av ett tjugotal arter av orkidéer.

Bildcred: Wikimedia / Hubertus

Men Mön har mer att erbjuda och du bör åka till Stege, öns centralt placerade lilla ort där det även finns en bra camping. Platsen är dessutom en utmärkt startpunkt för cykelturer.

Den gamla fiske och handelsplatsen känns typiskt dansk och bjuder på ett lugn som blir allt ovanligare i en alltmer stressad värld. Här står cyklisterna i någon skuggig hörna och konverserar lågmält och på små mysiga matställen under grönskan avnjuts i lugn och ro en och annan öl tillsammans med härlig dansk mat. Kanske kan du pricka in marknaden som dessutom brukar bjuda på underhållning eller så tar du dig till Möns intressanta museum Empiregården.

Bildcred: Wikimedia / Allie_Caulfield

En annan pärla på Mön är 1400-talskyrkan med trappstegstorn i Elmelunde. Här bjuds på stillhet och imponerande målningar och inbyggt är också öbornas stolthet över vad tidigare generationer skapat.

Danskarna själva är väldigt stolta över denna ö som många tyvärr missar när Danmarkssemestern planeras eftersom den kan kännas lite som en återvändsgränd. Har du inte varit där har du något att se fram emot!

Var?

Efter E47 mellan Köpenhamn och Rödby. Sväng av vid Vordingborg mot Kalvehave. Det är bro till Mön.

Näraliggande camping hittar du här.

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Dariuszka Copenhagen

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


85 + = 89